Повторно увеличение на минималната заплата ще се обсъжда при актуализацията на бюджета. Прибързано е да се вземат решения на база резултатите от януари и февруари, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за бТв. 

Той уточни, че компенсациите за тока за бизнеса ще продължат. 

Според Василев, би следвало цените на горивата по бензиностанциите да падат, след като цените на световните борси отбелязаха спад. "Той като Лукойл продава 60% руски и 40% неруски петрол имаше 30 долара разлика между сортовете "брент" и "урал", затова при нас нямаше голям скок по бензиностанциите. Вече се обсъжда общоевропейски подход за регулиране на цените през акциза на горивата. Но това не може да стане на регионално ниво, трябва да бъде взето решение за целия съюз" заяви министърът на финансите. 

Той бе категоричен, че докато има война, България няма да преговаря с  Газпром. "Разгледали сме вариантите в случай, че доставките прекъснат. Може да се ползват старата тръбопреносна мрежа. Много държави, които са сравнително близо ,имат възможност да доставят втечнен газ. Няма гаранция, че цените ще са по-евтини от руския, но няма и да е много по-високи, тъйкато ние също купуваме руски газ на пазарни цени. Вече има решение до 2027 година Европа да спре да използва енергоизточници от Русия" каза Василев. 

Той е сигурен, че управляващата коалиция е стабилна, въпреки че между различните партии има доста противоречия, като доставкатана военна помощ за Украйна и въвеждане на форсмажор. Според него, лидерът на БСП Корнелия Нинова не е изразила негативно мнение по отношение на изпращането на международен батальон "Стингър" . 

"Досега г-жа Нинова е изразявала твърда позиция,  че България трябва да бъде защитена.  Спред мен България трябва да изпратифбоеприпаси,фно това е мое лично мнение. Общото мнение на правителството е , че не трябва да изпращаме  боеприпаси" каза Василев. 

Според него няма обстоятелства за налагане на форсмажор и такъв няма да бъде налаган. "Няма нужда да хвърляме цялата икономика в услофия на форсмажор, защото ще предизвикаме хаос. Такава мярка би засегнала много бизнеси. Има начин всяка фирма да направи корекции  в договорите. В МРРБ, МФ и Камарата на сроителите  колегите работят по индексации за договорите на строителите. Ако вие сте получили 100 % аванс, вие би трябвало да сте си купили материалите, така че не ви се полагат индексации. Ако обаче това се случва при разсрочено плащане, трябва да се индексират цените" заяви вицепремиерът.