Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г., това заяви финансовият министър Асен Василев след края на Националния тристранен съвет за сътрудничество, на който беше обсъден Бюджет 2024.

„След проведения национален съвет имаше редица забележки, които бяха направени по законопроекта. Част от тях трябва да бъдат обсъдени от Министерски съвет, след което планираме в петък да се проведе извънредно заседание, на което да бъдат приети окончателните варианти на бюджетите, които да бъдат изпратени към Народното събрание", каза Василев.

Той изрази надежда „за Коледа вече да имаме приети бюджети, така че да имаме и прогнозируемост на рамката за догодина". Василев добави, че бюджетите са разписани така, че да отоварят на правилата за влизане в Еврозоната от 1 януари 2025 година. Има предвидено значително увеличение на минималната работна заплата на 933 лева, пенсиите трайно се увеличават с 11% по Швейцарското правило, каза още финансовият министър.

„По точка 2 от дневния ред - Тристранният съвет не постигна еднодушна подкрепа за проекта на Закона за бюджета на ДОО за догодина. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива се въздържат от подкрепа. Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара принципно подкрепят, КНСБ и КТ „Подкрепа" не подкрепят под условие", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

„По точка 3 от дневния ред – социалните партньори не постигнаха еднодушно решение за проекта на Закона за бюджета на Република България", добави тя. По думите ѝ БСК, КРИБ и КТ „Подкрепа" се въздържат, АИКБ и ССИ не подкрепят, а БТПП и КНСБ принцино покдрепят проекта с редица забележки.