Бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии. Ще ни позволи да  изпълним всички критерии, свързани с членството на България в еврозоната Предвижда 50% повече инвестиции. Това, което очакваме като увеличение на средната работна заплата в рамките на следващата година, на база на заложените политики, е ръст между 10 и 12%. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на проекта на държавния бюджет за 2024 г. 

Бюджетът ще бъде публикуван днес, в края на деня, след което предстоят редица обсъждания, междуведомствено съгласуване, обсъждане с полическите партии във вторник, обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента, очакваме това да се случи на 22 ноември", обясни Василев.

"Предвиден е брутен вътрешен продукт (БВП) от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%", каза Василев.

"Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% ", допълни той.

Министърът обясни, че бюджетът за догодина включва общо приходи от 77.6 млрд. лева и общо разходи от 83.8 млрд. лева. 

Той представи няколко основни елемента, които са заложени в бюджета, извън общата макроикономическа рамка - увеличава се минималната работна заплата и минималният осигурителен доход от 780 лева на 933 лева (50% от средната работна заплата за миналата година); заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи, заложено е увеличение на пенсиите по швейцарското правило с 11%.