"Бюджет 2022 е инвестиционен. Моята първа специалност е икономически растеж и развитие - как да вземем една бедна държава и да я направим богата. Три типа инвестиции са най-ключови - в капитал, в човешки капитал и в институции т.е. трудът на работника и на фирмите да не бъде ограбван и да може да стане продукт, който да може да се реализира на пазара. И ако погледнем този бюджет, той прави точно това. Ние удвояваме катипаловите инвестиции, стават 5,8% от БВП. Правим инвестиции в образование, здравеопазване, култура и спорт. И правим инстутуционална промяна - заложени са 200 млн. за реформи в публичния сектор, така че да влезе дигитализация където трябва, да се оптимизира администрацията и се поддържа социалната база, без която не може. Ако има бедни хора, които ровят по кофите, няма как да има нормално общество" Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който донесе със себе си напечатаният нов бюджет в студиото на предаването "Панорама" по БНТ.

"Ако погледнем средносрочната прогноза, която е с миналогодишния бюджет, 2021-а е трябвало да имаме 25,6 процента дълг като част от БВП, а ние завършваме с 23,9%. По средносрочната прогноза за 2022 г. е трябвало да имаме 27,2%, а ние сме заложили 24,8 процента. Т.е. с по-малко процентен дълг ние успяваме да подсигурим всички тези инвестиции в икономиката. Дефицитът с ковид мерките е 2,5 процента, с тях е 4,1. Остават ни 1,7 процента излишък. От там нататък започват капиталовите инвестиции - в инфраструктура, болници, училища", обясни той.

"Допълнителните средства се дават срещу конкретни политики с конкретни резултати. За АПИ примерно са значителни, тази година те ще достигнат до 2,4 милиарда, но срещу всеки лев стоят конкретни проекти. За образование има заделени 100 млн. лева за извънучилищни дейности, по подобие на олимпиадите в училищата ще се създадат отбори по математика, физика, футбол и те ще бъдат подпомогнати и ние ще имаме училищни шампиони. Парите са дадени за конкретни инициативи, които трябва да дадат конкретни резултати. И тези социални разходи и инвестиции трябва да растат изпреварващо на инфлацията", заяви Василев. И отрече да се прилагат полицески мерки срещу "непослушните" общини: "Те са напълно икономически мерки"

Бюджет 2022 е инвестиционен. Това заяви в студиото на "Панорама" Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Той обясни, че има три типа ключови инвестиции - в капитал, в човешки капитал и в институции.

България е вързана към еврото, ние не правим собствена монетарна политика. Ако не направим тези допълнителни капиталови разходи, инфлацията ще изяде всичко. Така че, това е изпреварващо, обясни Василев.

Със сметките за февруари, всички общини, както и всички небитови потребители, ще получат компенсации, увери Василев по въпроса за високите цени на тока.

На въпроса защо обиди работодателите, които държат на минималната работна заплата, Василев заяви:

Истината е, че няма как ние да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Точно затова правим тези инвестиции. Нашето предимство трябва да е квалифицирана работна ръка, модернизирана инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата.

По темата за смяната на ръководството на "Булгаргаз", вицепремиерът заяви:

Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от "Газпром". Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на "Булгаргаз", то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно и че няма смисъл въобще даже да се пробва.

Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които "Булгаргаз" има директно споразумение с азерската компания и с "Газпром", допълни Василев относно критиките на президента Радев за уволненията в "Булгаргаз".

Василев коментира и отменения от съда български списък по закона "Магнитски".

Когато беше приет законът "Магнитски", имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се "заразят" от работа с тези хора, обясни той.

Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка, допълни той.