Популярният спа хотел „Беркут” в село Брестник отново е обявен за продажба. Това е четвърти пореден опит за продажба на комплекса от 2019 г. насам. Търгът за публична продан е обявен от частен съдебен изпълнител, с цел да бъдат разплатени дълговете на настоящия собственик.

Началната цена, от която започва наддаването за спа хотела е 6,5 млн. лева, или малко над 3,3 млн. евро. Това е доста под сумата, която беше обявена на търга преди близо два месеца. През октомври офертите започваха от 7,2 млн. лева. Опитите за продажба на комплекса датират от 2019 г., когато стартовата цена беше 4,8 млн. лева. В последствие първоначалната стойност скочи до 6,3 млн., преди да достигне и пикът от над 7 млн.

Настоящият търг стартира на 18 декември тази година и ще продължи до 18 януари 2024 г. Дали този път ще има интерес към имота ще стане ясно на 19 януари, когато ще бъдат отворени офертите. 

Продажбата на „Беркут” включва терена от над 18 дка в местност "Манастирския път", четириетажен хотел със застроена площ от 440 кв.м., ресторант от 220 кв.м., двуетажен спа център със застроена площ от 240 кв.м., двуетажна сграда със застроена площ от 1200 кв.м., басейн, и 6 къщички за настаняване с квадратури между 60 и 80 кв.м. В цената са включени и още 6 по-малки парцела, помощни сгради - спа, спортни и детски съоръжения. Общата застроена площ на комплекса е 2665 кв.м., а разгърната застроена площ /РЗП/: 3473 кв.м. 

Популярен спа хотел край Пловдив отново е на търг! Търсят 7,2 млн. лв за "Беркут"Хотелът стана заложник на големи дългове на фамилията Маринови

Крупният имот от над 18 дка попадна в ръцете на частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова, заради дългове на дружеството собственик - "Спорттур" ЕООД. Капиталът му е на "К-И инвест холдинг", която от своя страна е еднолична собственост на Иван Маринов. Върху част от фирменото му портфолио има запори заради извършен залог на търговско предприятие срещу теглене на кредит от 4,8 милиона лева от Българската банка за развитие и още 1,88 млн. лихви.

Последният запор върху фирмите на Маринов е от юли 2023 година. Първо заради търговски спорове, а след това и заради проблеми с изплащането по кредити, върху хотела е наложена възбрана, а имотът е обявен за публична продан, като процедурата е отворена за пореден път, след като цената на хотела е била коригирана. Върху комплекса има и още възбрани от други  банки и фирми-кредитори. 

Целта е с парите от продажбата на "Беркут" да бъдат погасени вземанията на банките кредитори, както и на други компании, към които има натрупани дългове. Освен, че дружествата на Маринов – "Спорттур" ЕООД, "Бибъл Комерс" ООД и "Кавен Ирадис" ЕООД, "Бизнес Хотел Беркут", "К-и пропърти", "Си имоти", "Верси логистикс" са заложени в ББР за над 4,8 милиона, спа комплексът е и ипотекиран. 

Хотел "Беркут“ - заложник във войната между две големи пловдивски компанииКатализатор на сагата е сделка за продажба на част от пловдивска верига заведения за хранене