Популярен спа хотел край Пловдив отново е на търг! Търсят 7,2 млн. лв за "Беркут"

Хотелът стана заложник на големи дългове на фамилията Маринови

29.09.2023 20:00 21819 0
Популярен спа хотел край Пловдив отново е на търг! Търсят 7,2 млн. лв за

Частен съдебен изпълнител прави нов опит за публичната продажба на хотел "Беркут" с цел да бъдат разплатени дълговете на настоящия собственик. Припомняме, че комплексът, разположен в пловдивското село Брестник, неколкократно беше обект на търгове през последните години, ала така и не се намериха купувачи.

Началната цена, от която започва наддаването за спа хотела е скочила неимовено спрямо първите опити за продажба, проведени през 2019 година. Тогава комплексът излезе на търг с първоначална стойност от 4,8 милиона лева, после минималната му цена се увеличи до 6,3 милиона лева, а днес първоначалната ставка по новия търг е 7,2 милиона лева. 

Обикновено цената на имотите пада след няколко години опити за продажба, но предвид драстичното поскъпване на пазара на имоти, оценките за стойността на имотите вече са различни.  

Крупният имот от над 18 дка попадна в ръцете на частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова, заради дългове на дружеството собственик - "Спорттур" ЕООД. Капиталът му е на "К-И инвест холдинг", която от своя страна е еднолична собственост на Иван Маринов. Върху част от фирменото му портфолио има запори заради извършен залог на търговско предприятие срещу теглене на кредит от 4,8 милиона лева от Българската банка за развитие и още 1,88 млн. лихви.

Последният запор върху фирмите на Маринов е от юли 2023 година. Първо заради търговски спорове, а след това и заради проблеми с изплащането по кредти, върху хотела е наложена възбрана, а имотът е обявен за публична продан, като процедурата е отворена за пореден път, след като цената на хотела е била коригирана. Върху комплекса има и още възбрани от други  банки и фирми-кредитори. 

Целта е с парите от продажбата на "Беркут" да бъдат погасени вземанията на банкатите кредитори, както на други компании, към които има натрупани дългове. Освен, че дружествата на Маринов – "Спорттур" ЕООД, "Бибъл Комерс" ООД и "Кавен Ирадис" ЕООД, "Бизнес Хотел Беркут", "К-и пропърти", "Си имоти", "Верси логистикс" са заложени в ББР за над 4,8 милиона, спа комплексът е и ипотекиран. 

Продажбата на хотела включва терена от над 18 дка в местност "Манастирския път", четириетажен хотел със застроена площ от 440 кв.м., ресторант от 220 кв.м., двуетажен спацентър със застроена площ от 240 кв.м., двуетажна сграда със затроена площ от 1200 кв.м., басейн, и 6 къщички за настаняване с квадратури между 60 и 80 кв.м. В цената са включени и още 6 по-малки парцела, помощни сгради - спа, спортни и детски съоръжения. Обща застроена площ на комплекса е 2665 кв.м., а разгърната застроена площ /РЗП/: 3473 кв.м. 

Търгът ще се проведе между 15 октомври и 15 ноември, а дали има интерес към имота ще стане ясно на 16 ноемрви, когато ще бъдат отворени офертите. 

Разпродават автомобилния парк на пловдивска фирма заради дългове

Хотел "Беркут“ - заложник във войната между две големи пловдивски компанииКатализатор на сагата е сделка за продажба на част от пловдивска верига заведения за хранене

 

 

 

Изпрати новина