Кога ще изчезнат паветата по булевард „Хаджи Димитър” и улица „Царевец”? Този въпрос бе зададен от читател на TrafficNews.bg. Той живее в близост до двете невралгични улици в „Западен”, като често е ставал свидетел на катастрофи и опасни ситуации заради компрометирания вече паваж.

Те са известни като част от маршрута на линейките, тъй като в много случаи шофьорите на бърза помощ предпочитат да минат оттам към Спешното на Хирургиите. Причината е, че другият път за там минава през прелезите на „Копривщица”.  При паднали бариери, линейката трябва да чака независимо от сигнализацията, а това може да е фатално за пациент, който е в тежко състояние.

Поради това линейките  предпочитат маршрута Коматевско – „Хаджи Димитър” - „Царевец”. За последната улица бе изготвен идеен проект заедно с този на „Модър – Царевец”.  Идеята е от  подлеза да се излиза на 4-лентов асфалтов път, който да минава покрай Хирургиите и оттам да се включва към булевард „Свобода”. Реализация на реконструкцията на „Царевец” може да започне паралелно със съоръжението под жп линиите. За него обаче все още се търси финансиране. По предварителни сметки за него са нужни 15 милиона лева, без в тях да се включва ремонта на „Царевец”.

Какво се случва обаче с „Хаджи Димитър”?

Кметът на район „Западен” Димитър Колев заяви пред наш репортер, че в последните месеци на много места са пренареждани участъци от булеварда, тъй като се образуват големи дупки и пропадания. Последно паветата са били оправени край двете автобусни спирки.

Нужна е обаче цялостна реконструкция. Преди няколко седмици състоянието и бъдещето на булеварда е бил разглеждан на Експертния съвет по устройство на територията към гл. инженер на Община Пловдив.

Там се предвижда тотална реконструкция, подобна на тази на булевард „Руски” -  премахване на паважа, нов асфалтов път, тротоари и осветление. Все още обаче не може да се каже кога това ще стане реалност. Тепърва предстои да се направи идеен, а след това и технически проект. Чак след това може да се търси и финансиране на обекта.