Българите купуват ваканционни имоти по морето като за световно. От началото на годината по Южното Черноморие се е продавал по цял квартал на седмица, съобщи „Телеграф”. „Само в Несебър са сключени 400-500 сделки, в Разлог те са били 200”, съобщи Добромир Ганев от Националното сдружение „Недвижими имоти”. По груби изчисления това прави по 35 продадени имота на седмица в морската община за първите три месеца.
 
Интересът към имотите в морските ни курорти е значително по-голям, отколкото към тези в планинските градчета, уточни Ганев. За първото тримесечие ръстът на покупките във Варна е 1 процент. И въпреки че в Бургас е отчетен спад от около 6 на сто за януари-март, той се компенсира с увеличението от 12 процента на сделките в началото на годината.
 
Основните купувачи по крайбрежието в момента са българи, докато в Банско и Разлог вложения в апартаменти и къщи правят македонци, гърци и руснаци. Ганев допълни, че и цените на жилищата в зимния курорт драстично са поевтинели. В момента квадратът излиза около 300 евро. За сравнение в Слънчев бряг имотите вървят понед със 100 евро за квадрат отгоре.
 
Ганев изтъкна, че трябва да се има предвид разликата между офертна и пазарна цена. Пазарната може да надхвърли и пет процентна от реалната, ако имотът е бил надценен.
 
При адекватна оценка обикновено пазарната стойност пада най-много с 5 процента от предварително обявената. В момента най-много студия и едностайни ваканционни апартаменти се продават в Слънчев бряг. За 28 квадрата имот в курорта ще ви поискат около 11 000 – 12 000 евро. За по-луксозно обзаведен апартамент със същата квадратура ще трябва да се бръкнете с 15 000 евро. Цените в не толкова тузарския курорт Равда са идентични, като за някои едностайни помещения дори достигат тези в Слънчев бряг.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg