Близо петилетка износът на българско оръжие бележеше постоянен ръст. От 2013 до 2017 експортът скочи 5.2 пъти, достигайки 1.22 млрд. евро и 2.42% огБВП.

Оживлението на сектора, насърчено от поредица мащабни конфликти най-вече в Близкия Изток, обаче прехвърли своя пик. Износът на оръжие през 2018 г. продължава да спада и е най-нисък в сравнение с последните 3 години.

Това се разбира от доклада на Междуведомствената комисия за експортен контрол, който трябва да бъде приет в първата работна седмица на парламента след лятната ваканция.  Най-голяма част от осъществения износ е за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан,  САЩ, Турция и Алжир.

 Челното място на Саудитска Арабия в тази класация не е изненада, защото кралството измести през 2018 година Индия като най-голям купувач на оръжие на световния пазар, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ).

Общо Рияд е внесъл 12 на сто от световните продажби на оръжие, като освен от САЩ е закупувал оръжия от Франция и Великобритания.  Следват Индия, Египет, Австралия (изкачила се с две места в класацията), Алжир, Китай, Обединените арабски емирства, Ирак, Южна Корея и Виетнам.

Според експерти обаче голяма част от закупените от Саудитска Арабия оръжия след това се реекспортират за участници във въоръжените конфликти в региона.

 За 2018 г. Междуведомствената комисия е издала 524 разрешения за износ и трансфер на стойност 1,044 млрд. евро. Реализираните сделки по тях са за 764 544 млн. лв.

През 2017 г български фирми са изнесли оръжие на стойност 1,219 млрд. евро. През 2016 г. сделките бяха за 1,015 милиарда евро, през 2015 г. – за 642,5 млн. евро, през 2014 г. – за 404 млн. евро, през 2013 г. – за 235 млн. евро.

Държавните военни заводи започват малко по-силно 2019 г., след като преди година повечето основни производители на специална продукция отчетоха силен спад на продажбите си. Най-голямото предприятие - сопотският ВМЗ, повишава приходите си с над 20% към края на март, а авиоремонтният завод "Авионамс" с една трета. Оръжейният търговец "Кинтекс" обаче продължава да губи позиции, след като повечето производители се преориентираха към директно договаряне с клиентите.

Най-много е износът на боеприпаси в категория ML-4, в която попадат над 271 млн. евро.  Следващите дв „бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства” и т.н. Извършените сделки в тази категория са зае категории с най-голям износа също са боеприпаси, а на четвърто място попадат „малките оръжия” с калибър под 20 мм.

Близкият изток е обект на износ на близо 1/3 от всички оръжия и боеприпаси, а на второ място е Южна Азия. Българско оръжие през миналата година не е изнасяно само в Централна Америка и Карибите