Удар за 420 000 лева в София слага началото на края за групата на Борислав Димитров-Бобито, считана за една от най-големите и добре организирани банди на родната ало мафия.  Нейният тартор заедно с основните му съучастници бяха задържани при съвместната операция у нас и Румъния в четвъртък. Разследването срещу групата на Бобито започва още през 2017 г., но миналото лято полицията попада по следите й. 
 
През юни 2018 г. бандата успява да прибере в рамките на няколко дни 420 хиляди лева от видната столична реститутка Жасмин Куртева. Тя е собственик на няколко апетитни имота и живее в един от тях на улица „Янтра“. Става въпрос за кооперация, където на първия етаж наемател е продуцентът на „Биг Брадър“ Нико Тупарев.
 
65-годишната дама е повече от заможна, защото е и акционер в застрахователна компания. Жасмин е внучка на видния деец на ВМРО Владимир Куртев, един от четиримата инциатори на акцията за спасяване на българските евреи през 1943 г., за което е провъзгласен от Държавния израелски институт "Яд Вашем" за "Праведник на света".
 
Възрастната жена е измамена по една от най-вървежните схеми, практикувани от бандата на Бобито. Инсценирана е „полицейска акция“, в която Жасмин се включва. Мъжки глас й се представил за инспектор Стоян Кръстев от полицията. Казал й, че е набелязана от телефонни измамници и за да ги хванат трябва да даде пари.

В първия ден Куртева оставила 3000 лева да кофа за боклук. На следващия ден ужилването е далеч по-сериозно, защото измамниците прибирата 104 хиляди лева и 30 хиляди евро и долари.

На третия ден на ул.“Цар Асен“ жената оставила още 210 хиляди лева. Дори теглила пари от две банки,“за да съдейства на полицията“.  Когато на четвъртия ден опитала да изтегли нови 180 хиляди лева служителят в банката се усъмнил, че става въпрос за измама и успял да убеди Куртева да не дава парите.

С коронния си номер за "полицейската акция" бандата на Бобито измамила и 76 –годишен дядо, който дал около 500 хиляди лева на измамниците, като след това дори отишъл сам в полицията да си ги иска за това, че им е съдействал. В продължение на половин година той давал парите си. Накрая дори продал къща и нива, за да набави исканите му суми.

От задържаните при полицейската операция в четвъртък 30 души в ареста останаха само основните играчи в схемата.  Освен тартора Борислав Димитров-Бобито, това са "въртачите"(които звънят на жертвите) Георги Димитров, Димитър Маринов-Миткас и Атанас Атанасов- Малката Рака. Компания им правят "логистиците" братята Николай Стефанов –Питката и Илиян Стефанов–Льонито, бащата на тартора Бобито-Димитър Василев и Николай Златков-Шокито. Всички те бяха задържани в Румъния, откъдето подбирали и звъняли на набелязаните жертви у нас. 
 
Задържаните  в ареста бяха определени от зам.-главния прокурор Иван Гешев като  “много добре интегрирани роми“.

В София като част от групата на Бобито бяха задържани и основните им мулета, които са семейство. Това са майка, баща и дъщеря. Те били толкова добри в занаята, че една от жертвите на групата дори прехвърлила своя апартамент на дъщерята.

Освободените други  23-ма участници в групата на Борислав Димитров –Бобито са на ниско ниво в бандата. Тяхната задача е била да осигуряват телефони на възрастни хора и да ги зарибяват като жертви. Също като босовете си, те са работили в Румъния.
 
Според направената организация те са заминавали в неделя вечерта, а работното им време е било от понеделник до петък, от 8.00 до 17.30.  За този часови пояс се предполага, че възрастните хора, дори и да живеят с роднини, остават сами в домовете си.
 
Предстои задържаните в Румъния тартори на ало бандата на Бобито да бъдат екстрадирани в България.
 
Междувременно МВР пусна видео от акцията срещу телефонните измамници.
 
Вижте как бяха арестувани участници в групата в Румъния:
 
Това пък са кадри от операцията у нас:

Ало бандата на Бобито като семейна фирма, TrafficNews разкри кой кой е в схематаБащата и братовчеди на тартора са звъняли на жертвите и са организирали набавянето на SIM картите и "мулетата"

 

Прокуратурата разпространи виедоклип със съвети как да се предпазим от телефонни измами: