През последните години Гърция се превърна в топ дестинация за голяма част от пловдивчани, които предпочитат да чакат с часове на границата, а не да почиват на родното Черноморие. Много хора отскачат до южната ни съседка само за уикендите, затова и най-популярни са близките дестинации като Керамоти и Тасос.

Островът примамва с много красиви градчета, едно от които е и столицата, която е и любима на пловдивчани, тъй като е само на 315 км от града.

Лименас, което значи просто „пристанището”, е главният град на Тасос, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Населен от близо три хилядолетия, модерният Лименас има около 3000 жители. Разположен е на северния бряг на острова, в потънал в зеленина живописен залив, на около 17 морски мили от Кавала и само на 6 мили от Керамоти, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия към Тасос. 

Лименас, който туристите наричат Тасос, е построен на мястото на древен град и идвайки тук, човек не само може да се докосне до античността, но и да се наслади на начина, по който тя се вписва в облика на съвременния град.

Лименас е търговският и административен център на острова. Всички правителствени офиси, офисите на полицията, митницата, на банки и фериботни линии се намират тук. Магазините в градчето са в диапазона от малки магазинчента за сувенири до модни бутици за облекло и обувки, които биха стояли добре на улиците на далеч по-големи градове.

Особен колорит на Лименас придават няколкото тесни улички, спускащи се към пристанището. Изпълнени с малки магазинчета, сладкарници и десетки таверни, те са истински рай за туриста. Южно от Лименас се намира кариера, в която се добива снежнобял мрамор, транспортиран с кораби до всички краища на света.

Лименас има цели три пристанища, които имат съоръжения за всякакъв вид плавателни съдове. През зимата работи само старото пристанище, което гъмжи от рибарски лодки. Пристанищата и марината са приятна гледка за разхождащитеи се наоколо посетители.

В градчето и околностите му има няколко пясъчни плажа, които предлагат шезлонги и чадъри – Лиманаки бийч, Макриамос бийч, Тарзанас бийч, Глифада бийч и др. Въпреки това злите езици разправят, че много от чуждестранните туристи често вземат ферибота до Керамоти и само след 30 минути се озовават на тамошния прекрасен пясъчен плаж.

Източник: thassos-info.com