Остава нерешен проблемът с призрачните сгради на ул. „Перуника“ в „Южен“, които от години са свърталище на бездомници и вехтошари. Изоставени постройки тънат в мизерия, а неколкократните оплаквания на живеещите в съседство не дават резултат. Медията ни няколко пъти обърна внимание на казуса, с който се бе заела и предходната администрация на район „Южен“. Ефективни действия обаче и до момента не са предприети, казват читатели на TrafficNews.

Опасност: Счупени стъкла стърчат от сгради в Кючука на метри от детска площадкаИзоставените и необезопасени обекти са пълни с купчини боклуци, изпочупени стъкла и мръсотия

Те са притеснени от състоянието на необитаемите сгради, които се намират в непосредствена близост до домовете им и детска площадка. Последната е била повредена от неизвестен извършител, като от пейките са рязани летви, вероятно с цел палене на огън.

Наскоро в една от постройките, в която се сбирали и наркозависими, избухнал пожар. Вследствие на това части от нея са опожарени и вече не се използва от контингента. Достъпът до сградите обаче остава абсолютно безпрепятствен. Условията в тях пък са апетитни за хората, водещи скитнически начин на живот. По-тревожното обаче е, казват граждани, че нахлуването в многоетажна сграда представлява любопитство и за младежи, търсещи адреналин. На един от входовете е изписано "Enter - Welcome to Hell" ("Вход - Добре дошли в ада"). Тийнейджъри често влизат, за да разглеждат и драскат по стените със спрейове, без да осъзнават, че това поставя под пряк риск безопасността и здравето им казва читателят ни.

„Това е единственото място в близост, на което майки могат да извеждат децата си за игра“, допълва пловдивчанинът.

Наш репортер се свърза с кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев, който информира, че преди три седмици инвеститорът „Даникат“ ЕООД, който започнал строежа преди повече от десетилетие, е бил задължен да обезопаси пространството и да го почисти. Последният разполага със срок от 15 работни дни, за да изпълни предписанието.

Експлоатацията на сградата е била забранена от РДНСК след съдебна битка, а причината са открити нарушения в Закона за устройство на територията.

„Срокът на инвеститора да почисти и обезопаси изтича в края на тази седмица. Ако до тогава няма промяна, районното кметство ще проучи възможностите, които законът ни дава, за да го санкционираме“, казва той.

Остава обаче казусът с жена вехтошар, която трупа отпадъци в сградата. Нейната самоличност е установена, като е ясно, че живее на друг адрес и използва необитаемата постройка само като склад.