Пътуването с БДЖ доста често наподобява реалити предаване тип "Сървайвър". Лоши условия, правостоящи пътници и прикачвания с огромни паузи. Закъснението на влаковете  е по-скоро задължение, отколкото изключение. А информацията в много случаи е доста лаконична и неточна. В такава ситуация е попаднал и читател на TrafficNews.bg. В опита си да стигне от гара Тулово до гара Казанлък той е преживял истинско "приключение".

В случая възмущението му не идва от закъснението на влака или от лошите условия във вагоните (с тях явно вече сме се примирили), а от липсата на всякаква информация и вулгарното поведение на служителите на гарата. Накрая ситуацията ескалирала и се е стигнало до саморазправа. Копие от обръщението си до нас, той е изпратил и до министъра на транспорта с надежда да има някаква промяна в организацията на пътуване. Ето какво ни разказа той:

"Днес (20.04.2015) пътувах от гара Тулово до гара Казанлък с влак ПВ30134 тръгващ по разписание в 15:35 часа.Закупих си билет както му е реда в 15:28  и зачаках влака да дойде. Стана 15:50 и нито влака беше дошъл нито имаше обявено закъснение по уредбата, което е редовна практика в гара Тулово. Наложи се човека който държи заведение на перона да звъни на началник гарата да пита "Къде е пътника?" от което му отговарят, че закъснявал с 20 минути.

След като изтекоха обявените по телефона 20 минути и влака не беше пристигнал, отидох при началник-гарата да попитам какво става с влака заварих следната ситуация в стаята: 3 (трима) човека в полулегнало положение и дремещи. А на въпроса ми кога ще пристигне влака и защо не съобщават закъснението по уредбата човека с червената шапка (този с палката който посреща влаковете) ми отговори:"Няма кой да съобщи закъснението"

Както и да е оставих ги хората да си довършат дрямката. След няколко минути пристигна работна машина на БДЖ и единия излезе да я посрещне и му зададох следния въпрос: "След като няма кой да съобщава по уредбата закъсненията и др. съобщения това не създава ли предпоставки за произшествия?" А отговора беше: "Уредбата е развалена!"

След което се прибра в стаята си, след 2 минути съобщи за първи път, че влак ПВ30134 закъснява с 36 минути по "не работещата" уредба. Часа вече беше 16:00.  

След като пристигна влака отидох да попитам за имената на човека за да пусна оплакване. Предварително бях започнал да снимам клип с телефона си защото от други хора знам как обичат да налитат на бой в Тулово. След отказа да си каже имената вдигнах телефона за да го снимам и другия, който не знам как точно се води (не човека с плаката или кантонера) започна да ме блъска и обижда.

Съжалявам, че съм заключил телефона и е спрял да снима за да чуете как добре се справят с псувните и заплахите - то не бяха споменаване на майка ми или как щели да ми избият зъбите и други в тази насока. Всичко това се случи пред очите на полицай от Транспортна полиция - Стоян Стоянов. Който гледаше без да вземе никакво участие и грам не се трогна.

Човека който налетя на бой се покри някъде но този с палката продължи да ме псува и заплашва и да съм "изчезвал от гарата му" и как щял да ме намери. И искам да добавя също, че в гара Тулово е редовна практика да не се съобщават закъснения по уредбата. Покрай тази цялата разправия и закъснението на влака не успях и да си свърша работата за която бях тръгнал.

Коментарът оставаме на вас! За сравнение само ще кажем, че средното закъснение на влаковете в Япония е 6 секунди! Трудно ще стигнем японците от към техника, но можем да се опитаме да бъдем по-любезни.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg