Премиерата на дългоочаквания филм „Silent movie” за големия пловдивдивски джазмен Милчо Левиев пропадна гръм и трясък, след като главният герой забрани той да бъде излъчен. Пред гостите, пристигнали да видят лентата в Сити Марк Арт Център в столицата, режисьорът Андрей Чертов съобщи, че прожекция няма да има. Причината е, че час преди премиерата са получени две писма, адресирани до управителя на Арт центъра. Едното е подписано от самия Милчо Левиев, а другото от продуцента Иван Тонев. 

И двете са категорични, че филмът не може да бъде излъчен без тяхно съгласие и предупреждават, че при евентуално нарушаване на авторските права, ще последват санкции. Според тях единственото легитимно копие на филма се намира в Националния филмов център. 

"Милчо Левиев забрани филма, без да го е гледал. Това е истината. За мен това е non sens. Съжалявам, че няма да можете филма" каза Чертов пред събралата се публика. 

Филмът е музикален разказ на Андрей Чертов за големия джаз пианист Милчо Левиев. Той е част от трилогията „Филибелийски истории“, която обединява филмови разкази за изтъкнати артисти от Пловдив. 

Първият документален филм от трилогията – „Дъждовен ден“ (2014) бе посветен на забележителния джаз китарист Огнян Видев. Самият Левиев се снима в него.  Лентата за Левиев е втората от поредицата.

Интересът на Андрей Чертов към личността на Милчо не е случаен. Познанството им датира от времето на снимките на филма за Иво Папазов-Ибряма „Сънувам музика“ на режисьора Анри Кулев и сценариста Борис Христов през 1983 г. Левиев е сред първите, които забелязват гения на Ибряма и до голяма степен инициира идеята да се снима филм за него.

„Silent movie“ е бе заснет в Пловдив, на места свързани с биографията на главния герой. В лентата се преплитат откъслечни спомени от живота на музиканта,  историите на неговите приятели и познати, музиканти и художници, част от тогавашната бохема.

Сценограф на филма е Анастас Янакиев, художник по костюмите е Ралица Томова. Сценарият е на Александър Томов и Андрей Чертов, който ще стои и зад камерата.

Продуцент на филма е компанията ARS Digital Studio.

Какво каза режисьорът Андрей Чертов гледайте във ВИДЕОТО!