Докато дупките в Пловдив се превръщат в езера, а колите - в лодки, Бургас отново изпревари втория по големина град в България. Градът се сдоби с нова технология за запълване на дупките. Машината е единствената в страната, а от тази сутрин вече е в действие. Тя е уникална, защото работи от 0 до -5 градуса – температури, които не позволяват на останалите машини да работят.

Специфичното тук е емулсията, която заедно с фракцията, която се смесва, позволява да се работи при тези ниски температури. Стандартните емулсии, които се предлагат в България, са обикновени - с вода, съобщава "Флагман". Днес кметът Димитър Николов заедно със заместника си по строителство Чанка Коралска направиха инспекция на машината, за да видят как работи.

„Вследствие на тежката зима и рязкото снеготопене се отвориха много дупки. Казал съм никакъв компромис да няма, незабавно трябва всичко да се запълва. Колкото по-натоварена е улицата, толкова по-ускорена ще бъде работата, за да намалим главоболията на шофьорите. Хората са прави да негодуват и аз ги разбирам. Всички се оплакват, че имат проблеми с ходовата част. Нашата задача е да организираме така нещата, че максимално бързо да бъдат запълнени”, обясни Димитър Николов.

Той допълни, че до една седмица ще приключат основните трасета в града, цялостната работа трябва да завърши до две седмици. Ремонтните дейности ще продължат и през уикенда. Уникалната технология не позволява единствено да се работи при дъжд.

„Има една-единствена машина в България и ние успяхме да я вземем тук в Бургас, изпреварихме останалите градове. Надявам се през следващите дни температурите да не падат под минус градуса, за да можем да работим”, каза в заключение градоначалникът.