Пчелите са може би най-важните форми на живот на Земята, защото те играят безценна роля в поддържането на екосистемата. Вие със сигурност знаете, че пчелите са от голямо значение за нашата околна среда. Но поради увеличеното използване на пестициди и унищожаването на горите, броят им намалява значително всяка година. Това представлява голяма опасност за човечеството на Земята, защото ако няма пчели, няма да има и хора.

Напоследък учените откриха още една невероятна полза от пчелите. А именно, токсинът на пчелите може да бъде лекарство за вируса на ХИВ, който хората търсят толкова дълго.

Последните изследвания, проведени от Университета във Вашингтон, показват, че тялото на пчелите съдържа химически токсин, наречен мелитин. Това е пептид, който може да служи като превенция на ХИВ, ако се наложи преди сексуална активност. Този токсин в токсина на пчелите може да унищожи вируса на ХИВ чрез създаване на дупки в покритието, което защитава смъртоносните вирусни клетки.

Изследователите открили, че токсинът може да унищожава клетки и да убива вируси, защото има цитолитичен ефект, т.е. разрушава клетките, като повишава тяхната пропускливост. Въпреки това, той може да унищожи други важни човешки клетки, ако влязат в контакт с него. Изследователите открили това, когато поставили мелитин върху сложни наночастици. 

С очуда, те видяли как наночастиците се сливат с вирусния слой, който покрива клетката, пронизват го и освобождават клетката от вируса.

Авторите на изследването са добавили, че това значително откритие може да доведе до създаването на вагинален гел, който ще спира предаването на ХИВ вируса, дори и до развитие на интравенозно лечение, което ще помогне на хората, които са заразени с вируса.