Голяма част от пловдивчани се обявяват против идеята неваксинирани пациенти сами да плащат разходите си за лечение на COVID-19. Това смятат близо 67 на сто от участвалите в анкетата на TrafficNews, която поставя следната полемика.

Припомняме, че към този момент лечението на пациенти с COVID-19 е безплатно, независимо дали сте здравно осигурен или не. Не се налага заплащането и за консултации при домашно лечение, в това число безплатно изследване, рентгенови снимки, медикаменти за лечение и тест. Накратко казано, държавата поема всичко необходимо за лечението на диагностицирани с вируса пациенти.

Забелязваме, че 29,54% от анкетираните са подкрепили варианта, в който хора без завършен ваксинационен цикъл заплащат разходите. Интересното в случая е, че точната бройка на изцяло имунизирани пловдивчани е 23,7 на сто.

По груби сметки можем да направим извода, че приблизително 6% от запитаните са неваксинирани, но все пак намират тази идея за резонна.

Именно същото предложение бе отправено преди седмица и от Българската болнична асоциация към Министерството на здравеопазването. То обаче се ограничава само до покриване на част от разходите, необходими за лечение на диагностицирани пациенти, настанени в болнични заведения. В основата на предложението им лежи големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната. Именно така от ББА се надяват мотивират колебаещите се да се ваксинират, като подчертаха, че мярката няма само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри.

Д-р Сотиров: Лечението на неваксинирани харчи голям обществен ресурс, логично е да си плащатРазходите за един хоспитализиран са над 3000 лв.

4 % от запитаните пък заявяват, че не могат да вземат решение по казуса.