Предложението медицински сестри и акушерки да имат право на самостоятелни амбулатории е изключително добро и съответства на множество положителни практики в Западна Европа и САЩ. В законопраекта обаче не е предвидено тези лечебни заведения за извънболнична помощ да могат да сключват договори с Националната здравноосигурителна каса, което на практика може да се окаже сериозен проблем. Това коментира пред TrafficNews адвокатът по медицинско право Мария Шаркова във връзка с готвените промени в Закона за лечебните заведения.

Припомняме, че според Министерство на здравеопазването целта на регламентирането на възможността лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките да организират и създават лечебно заведение, в което да осъществяват самостоятелно здравни грижи, е да се създаде възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и извеждане от сивия сектор на този вид здравни услуги, чието търсене през последните години се увеличава. По този начин се разширявали възможностите за избор на пациентите и съответно се подобрявал достъпа им до здравни грижи.

Ако НЗОК не сключи договор с тези амбулатории обаче, това означава, че здравноосигурени пациенти ще трябва да заплащат за извършените услуги от джоба си. Според адвокат Шаркова, най-вероятно това ще ги накара да продължават да се ползват от медицинските услуги, които и до този момент се предлагат. „Съществува и друг риск, че това може да доведе и до отлив, до липса на желание медицинските сестри да създават такива лечебни заведения. А в момента сме в ситуация, в която се опитваме да стимулираме медицинсикте сестри и акушерките да останат в България”, посочи адвокатът по медицинско право.

Цялото интервю с адковат Шаркова гледайте във видеото на TrafficNews:

Медицински сестри и акушерки със самостоятелни практикиТова предвиждат промените в Закона за лечебните заведения