Над 1200 имунизации срещу новия щам на Covid са били извършени в Пловдив и областта от началото на ваксинационната кампания този сезон. Препаратът срещу вариантът „Флирт“ се прилага както от общопрактикуващите лекари, така и в специализирания кабинет на Регионалната здравна инспекция.  

Междувременно са започнали доставките на ваксината срещу сезонен грип по аптечната мрежа в региона. След закупуване – пациентите могат да я приложат при личния си лекар. Двата препарата позволяват едновременно прилагане, като не е необходимо да се спазва интервал между тях.

„Личните лекари могат да им приложат и противоковидна ваксина. Освен това хората имат възможност да посетят безплатния имунизационния кабинет на РЗИ, който работи всеки делничен ден от 9ч. до 16ч., както и в събота от 9ч. до 14ч.. Приемат се и заявки от трудноподвижни хора, които да бъдат посетени лично на адрес с цел. Ваксинацията срещу сезонен грип за лица над 65 години се извършва безплатно и от джипитата“, заяви д-р Милена Панайотова – директор на Дирекция "Надзор на заразните болести".

През ноември ще бъде изнесен кабинет на територията на район „Източен“ в Пловдив, където граждани могат да отново безплатно да се ваксинират с двата препарата.

На този фон се отчита леко завишаване на случаите на Covid за областта, поясняват от РЗИ. През октомври са регистрирани 76 заболели, а предходния месец са били 230. Тези цифри обаче са съпоставими с миналогодишните, допълват оттам. 

"Сега я подходящ момента да се приложи противоковидна ваксина. Тъй като все още е топло, дори противогрипната да се сложи по-късно, не е проблем, тъй като пикът на заболеваемостта в през януари-февруари и ще има достатъчно време да се изгради постваксинален имунитет", каза още д-р Панайотова.

Изкарват по 30 000 ТЕЛК решения на година в Пловдивско – РЗИ въвежда нова организация за документитеНовата система за обработка на документи все още създава объркване у пациентите, заявиха от инспекцията