На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.   

Пол Нюман и Джоан Удуърд познават и сладкото, и соленото в брака. На 2-3 месеца си крещят като луди, понякога той си събира багажа, но след 10 минути се връща, защото няма къде да отиде. „Никога не сме говорили за развод. За убийство – да, но за развод – никога.”, казва мъжът с найпрекрасните сини очи на света! Каква е тайната им? Никаква! Просто са всичко един за друг – найдобри приятели, страстни любовници, предани съпрузи, най-добри партньори на екрана!

Двамата са успешни актьори, имат много награди, деца, проспериращ бизнес и стабилен 50 годишен брак. Никой, никога не намеква, че най-желаният мъж в неговото поколение е изменил на съпругата си. Той няма нужда от това. До ден последен се прехласва по своята южнячка, но връзката им не е тъпо романтично клише.

Пол Нюман беше човек с много таланти. Почти твърде много, за един човек. Неговите постижения включват няколко награди и номинации, предприемачество, филантропия и др . Неговата работа е разпространена в множество жанрове за различни възрастови групи, така че почти всеки е виждал творба, в която е участвал Нюман.

Преди всички тези успехи той израства в Охайо с родителите си и по-големия си брат. Родителите му са от смесен произход; баща му е американски евреин, а самият той е син на полски и унгарски имигранти. Майката на Нюман имигрирала в Америка от нейното родно място в днешна Словакия. Страстта на Нюман към актьорството процъфтява в ранна възраст. Той поема този по този път още в театъра на училището си. По-късноиграе в Кливландската игрална къща. Актьорството и образованието му са прекъснати от Втората световна война. Нюман се присъединява към флота в тихоокеанския театър. Ролите му се променят с течение на времето, отчасти поради неговата далтонизъм.

Джоан Уудуърд не е непозната за славата. Кариерата й обхваща десетилетия и тя има множество престижни отличия на свое име. Те включват спечелване на Оскар и номинация за Оскар и Златен глобус. Освен актьорско майсторство, тя е продуцирала. Извън развлекателната индустрия тя е отдаден филантроп. Дори на нейната възраст, като много други по-възрастни актьори все още в разцвета си, Удуърд няма намерение да се отказва. През 2011 г. Удуърд дава гласа си на филма Scholastic / Weston Woods Целият свят.

Родена в Томасвил, Джорджия, ентусиазмът на Удуърд за актьорско майсторство е почти неизбежен. Развлекателната индустрия е навсякъде около нея. Майка й не само обожава филмите, но и извлича името на Джоан от името на актрисата Джоан Крофорд. За разлика от бъдещия си съпруг, Удуърд успява да преследва страстите си без прекъсване. Тя не губи време. Буквално се хвърли парадът на звездите по време на Отнесени от вихъра премиера в Грузия. Това стана първото й въведение като партнира на Вивиен Лий и Лорънс Оливие. Скоро след това Удуърд се превръща звезда, първо в театрални постановки в Грийнвил Хай и в Малкия театър на Грийнвил. По-късно едно трайно излиза от щата и кариерата на Удуърд започва, включително в телевизионни предавания.

Срещат се за първи път през 1953 – година преди филмовия дебют на Пол Нюман. Непростима жега е, Джоан Удуърд се поти и не се чувства във върховна форма. Когато вижда потенциалния си партньор в постановката, за която са поканени си казва: „Пфу! Това е отвратително” – Той е рус, красив, атлетичен, спретнат и с много сини очи…

И двамата, освен потни и дехидратирани, са пресни, пресни в Холивуд, запасени с много амбиция и надежда да пробият в киното. В главите и телата им веднага се случва химична реакция с размерите на Големия взрив, само че скромно се въздържат от външна демонстрация на емоциите си. Най-малкото защото по онова време 28-годишният Пол е женен.

Втората им среща, вече като колеги, е на сцената на Бродуей, където играят в новата пиеса “Пикник”. Съвместната им работа още повече разпалва отпреди възникналите чувства, но, уви, Пол продължава да бъде все така невъзможно обвързан с брачна клетва.

Народът обаче е казал, че което е писано на глава, на камък не отива.

Четири години по-късно, през 1957-а, кастинг агентите отново събират младите актьори, този път на снимачната площадка на “Дългото горещо лято”. Пол играе Бен – постоянно скитащ се от град на град прошляк (обаче с външност за милиони!), който един ден се озовава в малък и скучен град в Мисисипи. Отначало няма намерение да се застоява дълго, но променя плановете си най-вече заради местната красавица Клара Варнър, която се играе от Джоан. И понеже често изкуството имитира живота, същото се случва и в реалността. След като Пол за трети път вижда Джоан и … Ами да го кажем така: плановете му за остатъка от живота му тотално се променят.

Но след четири срещи изведнъж осъзнават, че са влюбени. Страстта им е споделена, забранена и не остава скрита за никого. Времената са други – той изгаря от срам, че иска да изневери на жена си, тя не иска да разбива ничий брак. Двамата опитват да спрат това, което изгаря душите им, но репликите на героите им казват всичко. След края на снимките заживяват заедно, без да обявяват връзката си. Първата съпруга на Пол Нюман – Джаки, го побърква с отказ да се разведе. Двамата отдавна не са семейство, но обидата й е по-силна. Отчаянието тика актьора към бездната на алкохола и дори катастрофира пиян. Джаки все пак се предава .

Пол се чувства ужасно гузен заради разпадналия се брак, но любовта към Джоан се оказва в пъти по-силна от вината. Ден след като разводът им е финализиран, Пол Нюман и Джоан Удуърд се женят във Вегас на 28 януари 1958.

Дълго време Нюман не може да повярва на късмета си. “Тя беше толкова модерна и независима, а на мен ми се налагаше да я убеждавам, че не съм толкова тъп, колкото изглеждам.” Само че от нейна гледна точка нещата изобщо не стоят по този начин. Tя признава, че Пол никога не я е отегчавал, а комбинацията от сласт, уважение и търпение, която му е присъща, окончателно е спечелила сърцето й.

Веднага след сватбата младоженците заминават на меден месец в Европа. Пресата отразява всяка тяхна крачка и скоро те се превръщат в обект на общественото внимание и… обожание.

През следващите две десетилетия съпрузите, заедно и поотделно, достигат висини в кариерите си. Партнират си в още много филми, никой от които обаче не може да засенчи съвместната им работа в “Дългото горещо лято”. Още преди този филм и доста преди съпруга си Джоан е дала заявка, че името й ще се запомни не само в Холивуд, но и по света. През 1957-а печели “Оскар” за участието си в “Трите лица на Ева”. Пол обаче не се дава на семейната конкуренция и блести в няколко хитови продукции – “Котка върху горещ ламаринен покрив” (1958), “Хъд” (1963), “Хладнокръвният Люк”(1967), “Буч Касиди и Сънданс Кид” (1969), “Ужилването” (1973).

През 1968 г. Пол за първи път застава от другата страна на камерата. За главната роля в режисьорския си дебют “Рейчъл, Рейчъл” избира жена си. Само че в случая не става дума за шуробаджанащина, а за неповторим режисьорски нюх, защото ролята печели на Джоан втора номинация за “Оскар”. С това семейството успява да затвори устата на злонамерената преса, която твърди, че понеже Джоан се е отказала от кариерата си заради него, с този филм Нюман се опитва да й върне жеста като я качи обратно на коня.

Двойката рядко дава интервюта, а личния си живот брани с нокти и зъби от светкавиците на журналистите. С течение на времето успешният им семеен им живот се превръща в легенда. Всички се чудят как, по дяволите, двама толкова успешни, красиви и богати хора успяват да останат заедно толкова години. И то в Холивуд!

Разбира се, и този като всеки един друг брак по света, не е лишен от трудни моменти и невинаги е вървял гладно по релсите на живота. Семейството има три дъщери, грижите за които падат изцяло на плещите на Джоан. Пол е затънал до уши в работа, а и както ще признае години по-късно, в началото никак не му е идело отръки да бъде баща. Освен това интересите на двамата са различни като слънцето и луната. Джоан обича операта и балета, а Пол – бирата и автомобилните състезания. В един момент започват да циркулират слухове, че в края на 60-те Пол е имал извънбрачна връзка с друга актриса. Двойката обаче и в това изпитание остава сплотен отбор и излиза с официално изявление в пресата, с което отрича това да е истина. Едно от станалите култови изказвания на Нюман е именно по повод изневярата и гласи: “Като си имам пържола вкъщи, защо ми е да си поръчвам хамбургер навън?” Малцина обаче знаят какво е продължението: “Хората остават заедно, защото така искат, а не защото вратата е заключена.”

Пол и Джоан достигат до дълбока старост, живеейки в мир и разбирателство в голямата си селска къща в Кънектикът. В непосредствено съседство живее и една от дъщерите им, Лизи, със семейството си. Голяма част от последните си години заедно двойката посвещава на разнообразни филантропски дейности, сред които са основаният през 1980 г. The Scott Newman Center, имащ за цел да подпомага медицински работници и учители, както и центърът The Hole in the wall Gang Camp, който осигурява безплатни летни лагери за болни деца с тежки диагнози. Съпрузите провеждат и сериозна лобистка дейност за запазването на земите в околността на родния им град Уестпорт, Кънектикът. През 1990 г. 60-годишната тогава Джоан се дипломира в колежа “Сара Лорънс”… едновременно с дъщеря си Клиа. Официалната реч на тържеството по повод завършването на випуска държи съпругът й.

Пол Нюман почива от рак на 29 септември 2008 г. Умира в дома си, в семейното легло, до Джоан, която лежи до него, стиснала ръката му. Последните му думи преди да издъхне са: “ Беше привилегия за мен да бъда тук.”