Над 8 хиляди души всяка година посещават музея в родната къща на Алеко Константинов в Свищов. За да видят уникалната по рода си колекция от вещи и бит, запазили духа на великия български писател и общественик, любопитни посетители идват специално чак от Бразилия, Тайван, различни африкански държави, както и от целия Европейски съюз.

Къщата на Щастливеца е построена от баща му Иваница Хаджиконстантинов през 1861 г. Сградата е образец на богатите частни домове по това време – разгъната на два етажа, просторна, с широк двор и впечатляваща гледка към река Дунав.

Още през 1911 г. у свищовлии се надига мнението да бъде създаден археологически музей в града, което се съчетава удачно с идеята за Класното учителско дружество родната къща на писателя да стане музей. Войните от 1912 г. до 1918 г. прекъсват осъществяването на този замисъл, но след тях - през 1919 г., е създаден Комитет за превръщане на родната къща на Алеко Константинов в къща-музей.

На 15.05.1926 г. музеят е официално открит за гражданите. Музеят на Алеко в Свищов, наред с тези в София, Пловдив и Варна, е един от малкото държавни музеи в страната до 1944 г.

През 1979 г. домът на писателя-хуморист става мемориален музей. 

Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани човешките, творчески и обществени стремления на писателя.

Родната къща на писателя-фейлетонист пази дрехите, пушката, с която е бил убит, както и гипсови отливки от стъпките на убийците му. На специално място в музея е изложено и сърцето на писателя, което все още пази дупката, която слага край на живота му.

Снимки: БГНЕС