През 1414г. чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицята и година по-късно е осъден на смърт като еретик и изгорен на клада. 

През 1821г. Панама обявява своята независимост от Испания. След обявянането на независимостта страната се присъединява към Велика Колумбия.

През 1878г. Българското книжовно дружество се мести от румънския град Браила в София. Заедно с Екзахрията БКД е първата българска институция. БКД е основоположник на Българската академия на науките. Името Българско книжовно дружество е сменено на Българска академия на науките на 13 февруари 1911г. 

Също на 28 ноември през същата година 1878г. в София е създадена Публична библиотека, която по-късно прераства в Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

През 1885г. Във Видин по време на Сръбско-българската война българите печелят и отблъскват сръбската армия след обсада.

Край Пирот отново по време на Сръбско-българската война българската армия разбива сръбската и тръгва към Ниш. Армията е спряна от пълномощния министър на Австро-Унгария в Белград граф Кевехюлер, който заплашва България с намеса на австро-унгараските войски, ако българските войници настъпят към Ниш. Княз Александър I Батенберг е принуден да приеме изтеглянето на войските.

През 1890г. в Илинойс, САЩ е проведен първообразът на съвременното автомобилно рали.

През 1912г. Албания обявява своята независимост от Османската империя с Декларацията от Вльора. Това е и националният празник на страната. 

През 1919г. в Англия за първи път е избрана жена - депутат, нейното име е лейди Нанис Астор.

През 1943г. в иранската столица Техеран започва една от най-важните срещи на ръководителите на Антихитлеристката коалиция - Франклин Рузвелт - САЩ, Уинстън Чърчил - Великобритания, Йосиф Сталин - Русия.

През 1974г. Джон Ленън провежда последния си концерт. Легендата на Бийтълс пее на една сцена с Елтън Джон. Шест години по-късно той е убит от Марк Дейвид Чапман. 

През 1989г. в Канцлетър на Германия Хелмут Кол представя програма за обединението на двете Германии. 

През 1994г. след референдум в Норвегия е отхвърлено членството на страната в Европейския съюз. И до ден днешен норвежците са извън Евросъюза.

През 2016г. в самолетна катастрофа в Колумбия загива почти целият футболен отбор на бразилския Шапекоензе. Това е една от най-големите футболни трагедии. Отборът пътува за Колумбия, където трябва да изиграе първия си мач от финала на Копа Судамерикана срещу колумбийския Атлетико Насионал. В катастрофата загива и бившият играч на ЦСКА Фелипе Машадо. Впоследствие отборът е обявен за служебен шампион и получава трофея.

На днешната дата са родени германския философ и основоположни на теорията за комунизма Фридрих Енгелс. Руският филолог и историк Дмитрий Лихачов, който е свързан с много изследвания за българската история. Роден е и актьорът Ед Харис, футболистът Алесандро Алтобели, единствената българска шампионка в зимните олимпийски игри Екатерина Дафовска, както и едно от златните ни момичета Християна Тодорова, част от ансамбъла по художествена гимнастика, който спечели бронзовите медали на Олимпиадата в Рио през 2016г.

На днешната дата умират българският художник Доньо Донев, популярен най-вече с произведението си Тримата глупаци. Както и актьорът и комик Лесли Нилсен.