През 1675г. кралят на Англия Чарлз II основава обсерваторията в Гринуич, приемайки меридианът, който минава през обсерваторията за нулев (това става международна норма едва в края на 19 век). 

Наполеон Бонапарт официално абдикира, след като губи битката при Ватерло. Това слага край на периода известен като 100-те дни на Наполеон. 

Той е заточен на остров Света Елена, френският император умира през 1821 година. 

През 1876г. в Испания е приета нова конституция. Прави се опит страната да стане федерална република, но това не се случва. 

През 1889г. за първи път в Германия се изплащаш пенсии. 

През 1941г. Германия стартира т.нар. Операция "Барбароса", която цели да бъде нападнат СССР. През ноември 1940 г. са начертани плановете и одобрени от Адолф Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. озаглавена Операция „Барбароса“. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията „Архангелск – Астрахан“.

Преди това пред през 1939г. е подписан пактът Рибентроп-Молотов, който е за ненападение между Германия и СССР. Самият Сталин също не вярва, че Хитлер ще атакува СССР. Това се случва и немците имат предимство първоначално, но битката при Сталинград променя ходя на цялата Втора световна война. Впоследствие Германия губи войната. 

През 1941г. самолет на СССР бомбардира българския град Добрич

Бомбардировката на Добрич е извършена без СССР да е обявил война на Царство България (това става чак на 5 септември 1944 г., когато армиите на Трети украински фронт са подготвени за окупацията на България). Докладва се за разрушени 4 сгради, двама души са ранени. 

През 1960г. разривът между СССР и Китай взима нов връх, след като съветският лидер Никита Хрушчов нарича Мао Дзъдун - сталинист. Хрушчов иска да изкорени всичко свързано със Сталин в СССР, като прави и политически чистки и ограничава хора, които са били на ръководни позиции при Сталин. Въпреки всичко Хрушчов така и не успява да свали от власт Мао Дзъдун, който пък се утвърждава като лидер на Китай и влиянието му става все по-голямо. Мао Дзъдун. Мао управлява до 1976, когато умира. 

През 1986г. по време на Световното първенство в Мексико се състои един от най-знаменитите мачове на Мондиал. Аржентина побеждава Англия с 2:1 в четвъртфиналите. Впоследствие аржентинците печелят трофея след 3:2 във финала срещу ФРГ. Легендата Диего Марадона вкарва двата гола за Аржентина. И двата остават в историята. Първият е най-скандалния гол в историята на футбола - Марадона вкарва с ръка, но съдиите не го виждат и голът е признат. Легендата определя попадението като Божията ръка. Втория си гол Марадона вкарва, след като преминава почти целия отбор на Англия от центъра и реализира. 


Диего Марадона

Роден е големият италиански философ, политик и революционер Джузепе Мацини. Една от най-важните фигури за обединението на Италия. Българският революционер Георги Раковски е силно повлиян от идеите на Мацини и ги използва и в идеите си за освобождение на България.

Рожден ден празнува американската актриса и носител на Оскар Мерил Стрийп, както и българската народна певица Поли Паскова, която е бивша баскетболистка и играе и за пловдивската Марица. 


Джузепе Мацини