През 537г. по време на управлението на византийския император Юстиниан I тържествено е осветена новата църква Света София в Константинопол.

През 1872г. е арестуван българският революционер Васил Левски. Той е заловен от турските заптиета в Къкринското ханче. И до ден днешен историческата наука спори дали заптиета са знаели, че това е Левски или са го заловили без да подозират за самоличността му. Впоследствие Левски е изпратен в София където е осъден на смърт и обесен.

През 1945г. е създадена Световната банка по идея на американския президент Хари Труман.

Също през 1945г. Корея е разделена на Северна и Южна Корея.

През 1979г. Съветският съюз завзема властта в Афганистан, след като президентът Хафизула Амин е убит при организиран в страната военен преврат.

Една от най-големите трагедии в последните 20 години свързан с България се случва през 2003г. Петима военнослужещи - Георги Качорин, Николай Саръев, Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров от първия български батальон в Ирак загиват при Атентат срещу българската база Индия в иракския град Кербала. Ранени са стотици български войници, някои от тях остават инвалиди.

През 2007г. е при самоубийствен атентат е ранен бившият министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто, която по-късно умира от раните си.

Роден е Любомир Далчев, брат на писателя Атанас Далчев и един от най-известните български скулптори. Родена е най-легендарната българска баскетболистка Ваня Войнова.