На този ден: Загива кралят на сръбската музика Шабан Шаулич, Косово обявява независимост

Ето с какво е останал в историята 17 февруари

България 17.02.2022 07:30 2549 0
На този ден: Загива кралят на сръбската музика Шабан Шаулич, Косово обявява независимост

На 17 февруари 2000 година Microsoft пуска на пазара Windows 2000. Операционната система е обявена за най-безопасната в света. Въпреки това, тя е станала жертва на редица опасни вирусни атаки. Дори години след като е произведена, тя продължава да получава добавки за подобряване на сигурността почти всеки месец. Впоследствие е заменена от Windows XP.

В Косово 17 февруари се чества като Ден на независимостта. Точно преди 13 години парламентът на Косово прие декларация за независимост на Косово от Сърбия. Това е втората декларация за независимост, обявена от политическите институции в провинцията, доминирани от косовските албанци. Първата е от 7 септември 1990 г.

До обявяването на независимостта се стига след провала на преговорите за приемане на плана, изготвен от Марти Ахтисаари. Той предлага Косово да получи самоуправление под ръководството на ЕС и да бъде задължено да съблюдава точно правата на малцинствата чрез приемане на конституция и представително управление. В същото време това формирование щяло да получи собствени национални символи като флаг и герб и ще трябва да извърши демаркация на спорната косовско-македонска граница. Албанските преговарящи подкрепят Плана Ахтисаари в неговата цялост. Подобна е позицията на ЕС и САЩ. Сърбия и Русия изцяло отхвърлят предложението, така че няма възможност за постигане на напредък и в рамките на ООН.

Поради липсата на перспектива за напредък на преговорите, косоварите решават да обявят едностранно създаването на Република Косово, като се задължават да следват изцяло предписанията на Плана Ахтисаари.

На този ден през 2019 година загина сръбският певец Шабан Шаулич. Кралят на сръбската музика загина при тежка катастрофа в Германия. Инцидентът е станал в Билефелд, недалеч от Дортмунд. 67-годишният Шаулич е пътувал заедно със своя кум. Двамата веднага са били откарани в болница, но там Шаулич е починал.

Музикантът бе на сцената от 70-те години. Преди да започне да се занимава с музика, Шаулич тренирал футбол.

Шабан Шаулич е роден на 6 септември 1951 г. в град Шабац, в мюсюлманското семейство на Илдуза и Хусеин Шаулич. През 1969 г. издава първия си албум – „Дайте ми утеха“.

Своя рожден ден днес отбелязват актьорът Марин Янев, режисьорът Иглика Стоянова, баскетболистът Майкъл Джордан, шахматистът Васил Спасов, бившата първа дама на Република България Антонина Стоянова, музикантът от групата Грийн Дей Били Джо Армстронг, турската актриса Сьонгюл Йоден, моделът Парис Хилтън и други.

 

 

Изпрати новина