Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията  

Френският писател и философ Волтер е символ на епохата на Просвещението. Още приживе се превръща е знаменитост и се ползва се с голямо влияние сред европейския интелектуален елит на епохата, той е сред прототипите на интелектуалеца, отдаден на служба на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

Репутацията му се дължи до голяма степен и на неговия стил, елегантен и прецизен, а често и изпълнен с хаплива ирония.

През целия си живот Волтер се стреми към близостта на високопоставените и блясъка на кралските дворове и не прикрива своето презрение към народа, но от друга страна не успява да избегне преследванията на властите и на 16 май 1717 година е арестуван и затворен в Бастилията заради сатиричните си стихове.

Споделяме ви и няколко известни мисли на Волтер:

„Търсещият щастие е като пияния, който не може да улучи пътя към дома си, но знае, че има дом.”

„Ние трябва да бъдем щастливи заради всички бедствия, които не са ни постигнали.”

„Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.”

„Който е добър само за себе си, не е добър за никого.”

„Трудът избавя човека от трите най-големи злини: скуката, порока и нуждата.”

„Ревността е изкуството да причиняваш на себе си по-голямо зло, отколкото на другите.”

„Предразсъдъкът е мнение, което не се основава на разума.”

„Великите дела винаги са съпроводени с големи препятствия.”

„Когато стане въпрос за пари, всички сме от една религия!”

„За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш.”

„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.”

„Моите права свършват там, където започват правата на другите.”



Мария-Антоанета се омъжва за Луи-Август

Луи-Август, който след короноването си се нарича Луи XVI като крал на Франция и Навара. Бракът е уреден в последните години от живота на дядо му. През 1770 година 14-годишната Мария-Антоанета се омъжва за 15-годишния Луи XVI.

Въпреки че отначало е обичан, неговите нерешителност и консерватизъм карат някои от хората във Франция да го намразят като символ на тиранията на Стария режим. През1792 година е отстранен от властта и арестуван. Осъден и признат за виновен в държавна измяна той е гилотиниран през 1793 година. Екзекуцията му слага край на абсолютната монархия във Франция.

Съпругата ми Мария-Антоанета остава в историята с легендарната си екстравагантност и с една фраза, когато й съобщават, че хората се бунтуват, защото нямат хляб, тя възкликва:

„Като нямат хляб, да ядат пасти.”

Оказва се обаче, че няма никакви данни и доказателства, че някога е изричала подобни думи.

Едгар Алън По се оженва официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния

Американският писател и поет Едгар Алън По е считан за представител на американския романтизъм. Той е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии, и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разкази. Създател е на детективския жанр в литературата, а творчество му спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр.

През 1836 година По се омъжва за своята първа братовчедка Вирджиния, която тогава е на 13 години, а той на 27. Според някои биографии отношенията между тях са повече братски, отколкото съпружески и двамата така и не правят секс.

Връчени са първите Оскари

През 1929 година в Холивуд е проведена първата церемония по връчване на „Наградите на Академията“. Те са раздадени на банкет с 270 гости в Блосъм рум в холивудския Рузвелт Хотел на 16 май. Имената на победителите били известни 3 месеца по-рано. 

Призът е учреден от новосъздадената по това време Академия за филмово изкуство с 230 членове. На първата церемония са отличени най-добрите филми през 1927 – 1928. Цялата церемония по награждаването отнема само 5 минути.

От 23 март 2002 г. насам церемонията по награждаването се състои в специално посветения на това „Дом на Оскарите“ – кинотеатъра Кодак в Холивуд.

16 май е рождената дата на ирландския актьор Пиърс Броснан, басиста на групата Нирвана Крис Новоселич, поп изпълнителката Джанет Джаксън, актрисата Албена Ставрева, певеца Ерол Ибрахимов, вокалиста на бандата Соната Арктика Тони Како, актьора Джоузеф Морган, Станислав Яневски, Меган Фокс и тенисиста Григор Димитров.