Влиза в експлоатация мостът „Сан Франциско – Оукланд“, който свързва Сан Франциско и Оукланд през Санфранциския залив

Заливният мост Сан Франциско – Оукланд, наричан от местните жители Заливен мост, известен също като мост „Джеймс (Слънчевия Джим) Ролф“, е платен мост, който прекосява Санфранциския залив и свързва градовете Сан Франциско и Оукланд в щата Калифорния, САЩ.

Състои се от 2 основни сегмента, които са свързани посредством остров Йерба Буена. Двата моста са свързани с тунел, който прорязва в средата на острова.

От 1 януари 2007 г. таксата за преминаване на моста е 4 долара, която се плаща само в посока от Оукланд към Сан Франциско (от изток на запад).

Мостът е влязал в експлоатация на 12 ноември 1936 г., тоест 6 месеца преди другия известен мост на Сан Франциско – Голдън Гейт.
Част от източния сегмент (между остров Йерба Буена и Оукланд) е засегната при земетресението „Лома Приета“ през 1989 г. След продължителни анализи е преценено, че настоящият източен сегмент не е сеизмично устойчив и е взето решение да бъде заменен с нов мост.

Строежът започва през 2002 г., но е спиран неколкократно поради сигнали за некачествено строителство и поради значителни преразходи. Очаква се новият сегмент да бъде завършен през 2013 г., 6 години по-късно от първоначалния срок. За разлика от стария сегмент новият ще има не само автомобилни платна, но и пешеходни и велосипедни алеи.

Осъществен е първият полет на летателния апарат „Аврокар“, изведен от експлоатация през 1961 г.

Avro Canada VZ-9 Avrocar, или накратко „Аврокар“, е вертикално излитащ и кацащ летателен апарат на „Авро Канада“, разработен тайно в края на 1950-те години за армията и ВВС на САЩ. Уповаващ се на ефекта на Коанда и снабден с един турбореактивен двигател, Аврокар е бил замислен като динамичен летателен апарат с голяма маневреност.

Създадени биват два прототипа – единият като проект за изтребител от съвсем ново поколение за ВВС, а другият – като леко транспортно и офанзивно средство за сухопътните войски. При изпитанията и на двата прототипа излизат наяве редица проблеми, свързани с тягата и стабилността на машината. Финансирането на проекта е прекратено, което слага край на цялата програма през септември 1961 г.

От СССР е изстрелян автоматичният космически апарат „Венера 2“

Венера 2 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 12 ноември 1965 г. с цел изследване на Венера. Теглото на апарата е 963 kg. Оборудван е с телевизионна система и научна апаратура.

Пуснат е на 12 ноември 1965 г. в 8 часа и 2 минути московско време. Изстрелян е от околоземна орбита на Тежък спътник. Системата за управление спира да функционира още преди приближаването до планетата. На 27 февруари 1966 г. преминава на 24 000 km от повърхността на Венера.

Венера-2 и 3 не предават никакви данни за самата планета, но е получена научна информация за космическото и околопланетно пространство. Изследвана е свръхдалечната радиовръзка при междупланетни полети. Изследвани са магнитните полета, космическите лъчи, потоците нискоенергийни заредени частици, потоците слънчева плазам и техните енергийни спектри, космическите радиоизлъчвания и микрометеоритите.

За времето на полета са проведени 26 реанса на радиовръзка с Венера-2 и 63 радиосеанса с Венера-3 (изстреляна 4 дни след Венера-2, на 16 ноември 1965 г.). Венера-3 достига планетата и се разбива в повърхността (твърдо кацане) два дни след прелитането на Венера-2.

Родени на този ден са:

Райън Томас Гослинг е канадски актьор и музикант. Едни от най-известните му роли са тези на Херкулес в „Младият Херкулес“ и на Ноа Калхун в „Тетрадката“. Започва кариерата си в телевизията на 13-годишна възраст. На 17 напуска гимназия след чести сбивания с други ученици. Няма актьорско образование. През 2007 г. е номиниран за Оскар, а през следващата за Златен глобус.

Ан Джаклин Хатауей е американска актриса. Ан прави своя дебют през 1999 г. в телевизионния сериал Get Real, но първата ѝ значима роля е в продукцията на Дисни „Дневниците на принцесата“ през 2001 г. След това тя продължава да се появява в семейни филми, сред които „Дневниците на принцесата 2“ и „Омагьосаната Ела“.

През 2005 – 2006 г. тя променя имиджа си и започва да играе в друг тип филми, като „Планината Броукбек“, Havoc, „Дяволът носи Прада“, в който си партнира с Мерил Стрийп – нейният идол, и „Да бъдеш Джейн“. Последните два филма бележат най-високия връх в нейната кариера.

Номинирана е за Оскар за Най-добра актриса за ролята си в „Рейчъл се омъжва“. През 2010 г. Тя изиграва ролята на Бялата кралица във филма на Тим Бъртън Алиса в страната на чудесата. Там Ан си партнира с Джони Деп и Хелена Бонам Картър. През 2012 г. изиграва Фантин във филма на Том Хупър „Клетниците“ по едноименния роман на Виктор Юго. За ролята си печели Оскар за Най-добра поддържаща актриса.

Играта на Хатауей е сравнявана с тази на Джуди Гарланд и Одри Хепбърн, която е любимата ѝ актриса.