През 1785г. Ню Йорк става столица на САЩ по решение на Континенталния конгрес. От 1880г. столица става Вашингтон. Ню Йорк и до днес е най-големият гранд по население в Америка.

През 1876г. е свикана Цариградската конференция, в която участие вземат посланици на Великите сили - Англия, Германия, Австро-Унгария, Италия, Русия и Турция. Тя е свикана заради бунта в земите на Босна и Априлското въстание в български земи. Османската империя е критикувана за жестокото потушаване на бунтовете. Тя е в основата и за началото на Руско-турската война от 1877-1878, след която България е освободена от османско робство.

През 1880г. е приет първият избирателен закон в България. Това води до мажоритарна система за следващите 30 години. 

През 1888г. един от най-известните художници в света Винсънт Ван Гог отрязва най-долната част на лявото си ухо и го дава проститутката Рейчъл. Тя уведомява полицията, която намира Ван Гог кървящ и в безсъзнание в леглото си. Настаняват го в местната болница. Теодорус, уведомен за случилото се от Гоген, преди отпътуването на последния от Арл, пристига веднага при брат си. Лекуващият лекар обяснява, че освен нараняванията, Ван Гог получава и многобройни пристъпи с неизяснен произход, но че състоянието му се подобрява.

През 1922г. британската радиостанция Би Би Си започва да излъчва новини. В момента Би Би Си е една от най-големите медии в света. 

През 1947г. започва национализация на частни индустриални и минни предприятия в България. Така на практика се слага край на частния бизнес до 1989г.

През 1953г. е екзекутиран една от най-спорните личности в СССР Лаврентий Берия. Той е един от основните проводници на вътрешната репресивна политика и сблъсъка между комунисти по времето на управлението на Сталин.

През 1972г. са спасени 16 останали живи хора от катастрофата на уругвайския самолет на 13 октомври в Андите. Те оцеляват като по чудо в минусови температури и изтощени. Случаят става известен, защото оцелелите са прибегнали към канибализъм, за да оцелеят. 

Родена е актрисата Пепа Николова и бившият премиер на България Иван Костов.