Това е рубриката, в която ще ви припомним какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Рожден ден днес празнуват актрисите Янина Кашева, Ирен Кривошиева и Елена Маркова, София Буш, музикантът Андрю Флетчър, актьорите Кевин Бейкън, Робърт Кнепър, Мариан Бачев и Христо Иванов. 

Ето какво още се е случило на 8 юли:

Основан е Париж

През 52 година пр. Хр. територията на днешния град попада под владичеството на римляните, водени от Гай Юлий Цезар. Има обаче сведения, че районът е населяван от хора преди поне 40 000 години. Около 250 години пр. н. е. келтското племе паризии основава на това място рибарско селище.

Римляните наричат града Лутеция, което означава „блатиста местност“ . Името Париж, от местното племе паризии, му е дадено през 212 година. Историците обаче смятат, че самият град е основан именно от римляните. Останки от рибарското селище така и не са открити. През 451 година районът е завладян от Атила. В последния момент обаче хунският вожд се отклонява и не напада Париж.

Вашку да Гама отплава в търсене на морски път до Индия

На 8 юли 1497 година той отплава от Лисабон с 4 кораба., следвайки пътя на предходните плавания край бреговете на Африка, през Тенерифе и Кабо Верде.

От четирите кораба се връщат само два, а от екипажа – 55 души. Тя не успява и в основната си цел – да се сключи търговски договор с Каликут. Там обаче португалците успяват да закупят подправки и скъпоценни камъни в замяна на португалски стоки и лични вещи на моряците. Това носи огромна печалба на короната. Търговията с подправки се превръща във важен източник на доходи за португалската хазна.

Вашку да Гама справедливо получава заслугите за откриването на пряк морски път до Азия. Това е едно от най-великите великите събития в историята на световната търговия. До прокопаването на Суецкия канал основната търговска артерия от Европа до страните от Индийския океан и Китай преминава покрай нос Добра Надежда.

Върмонт отменя робството

През  1777 година тoгaвaшнaтa бритaнcкa кoлoния Върмoнт първa в Aмeрикa oтмeня рoбcтвoтo и дaвa избирaтeлни прaвa нa вcички мъжe, нeзaвиcимo oт рacaтa им. Фактът, че именно Върмонт първи отменя робството, е труден за обяснение от страна на съвременните историци. Само 14 години по-рано той става от френска британска колония. Англия обаче отменя робството през 1 833 година. Не може да се търси и пряка връзка със Щатите, където забраната влиза в сила почти 100 години по-късно – през 1 865 година.

Умира "вечният президент" Ким Ир Сен

Севернокорейският диктатор умира през 1994 година. Известен е с крайния култ към личността си. В Конституцията на Северна Корея той е вписан като "вечният президент", а рожденният му ден е национален празник. Роден е през 1912 година, а за детството и родителите му се знае твърде малко. Губи баща си на 14-годишна възраст. Тогава постъпва в гемназията "Юлин" и започва активно да изучава теориите на комунизма. Членува в няколко марксистки и комунистически организации.

Ким Ир Сен е основател на Корейската народна армия. През 1948 година е назначен от СССР за премиер на Северна Корея. След Корейската война две години по-късно Севера и Юга остават разделени. Границата между тях и до ден днешен е най-зорко пазената в света.