През 1896г. започва Клондайската треска за злато. Група туристи се натъкнала на големи залежи на злато в потока Бонанза. Официално се знае, че откритието е направил Скукъм Джим. Петимата обаче единодушно решили да го регистрират на името на Джордж Кармак от страх да не стане притежание на някои от индианците в околността поради расистки предубеждения.

Новината за залежите гръмва цяла година по-късно, с което се започва и прочутата Клондайкска треска. Най-бързи се оказват златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на САЩ. Идват и мераклии за бързо забогатяване от Западна Европа и дори Азия. 

До началото на 20-ти век 100 000 души достигат и за различен период обитават района на Клондайк. По време на пика на златната треска град Доусън е наброявал 30 000 души, а след 1901 г. спада докъм 9000. 

През 1947г. лидерът на БЗНС Никола Петков е осъден на смърт чрез обесване, а присъдата е изпълнена на 23 септември. Така той става третият убит политик в семейството, след баща му Димитър Петков, който е убит като министър-председател и брат му Петко Д. Петков. 


Никола Петков

През 1960 година американецът Джоузеф Китингър скача с парашут от балон, намиращ се в стратосферата - на височина 31 330 м. Той установява три рекорда – за най-голяма височина на парашутен скок, за най-продължително свободно падане и за най-висока скорост на свободно падане. 

Джоузеф Китингър е полковник в оставка от Военновъздушните сили на САЩ. В базата на Военновъздушните сили на САЩ в Холман, Ню Мексико, Китингър от 1957 г. се занимава с височинни полети и скокове с парашут над тропопаузата. Успешният му полет поставя редица въпроси, а постижението му бива надминато чак през 2012 година, когато Феликс Баумгартнер скача от балон, издигнал се на 39 километра. 

Умира считания за крал на рокендрола и един от най-популярните музиканти в света Елвис Пресли. В родния му щат Мисисипи 16 август се чества като Деня на Елвис. Най-голямата звезда на рокендрола често бива наричан "момчето на Америка". Пресли започва да се занимава с музика през 1954 година. Той бързо печели публиката, като прави достъпна афроамериканската музика. 

Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях съответно през 1968 г., 1973 г. и 1975 г., а освен това получава и Грами за цялостен принос.

Елвис умира на 16 август 1977 година в дома си в Грейсленд вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Събитието разтърсва Америка. Изведнъж продажбата на албумите му рязко скача. Нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат. Последния си концерт изнася 50 дни по-рано в щата Индианополис. Години наред негови почитатели се събират на бдения със свещи на стадиона. През 2001 година той е разрушен от властите. Секунди преди взрива един от бомбаджиите казва: "Дами и господа, Елвис току-що напусна сградата."

Елвис Пресли

През 1979г. в София е открита първата международна детска асамблея Знаме на мира (16 – 25 август), заедно с това е открит комплекса Камбаните в едноименната местност край София.

Днес българската православна църква чества Св. Йоаким Осоговски. Той е един от най-известните последователи на свети Иван Рилски. Прекарва живота си в отшелничество в пещера край река Сарандапор. Местните българи го почитат като свят човек. 

Йоаким Осоговски умира на 16 август 1105 година.

Години по-късно, на мястото на отшелничеството на Йоаким се заселва овдовелият свещеник Теодор от Овче поле, приемайки монашеското име Теофан. След като светецът му се явява, той открива чудотворните му мощи, които са положени в построената в негова памет църква.

Рожден празнува поп иконата Мадона, треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски, американският актьор Стийв Карел, както и волейболистът Теодор Салпаров


Мадона