На днешната дата през 1948г. е учредена Световната здравна организация. СЗО се помещава и до ден днешен в Женева и тя наследява мандата и ресурсите на Здравната организация, която е агенция на Обществото на народите (ОН). Целите на СЗО са постигане на възможно най-високо здравно равнище на всички народи. Здраве, според дефиницията дадена в конституцията на СЗО, означава не просто липса на болести и недъзи, а цялостно физическо, психическо и социално благосъстояние.

Поради тази причина днес се отбелязва Световният ден на здравето и Международния ден на здравния работник, който за първи път се отбелязва през 1964г. 

През 1909г. година Русия, Сърбия и Черна гора официално признават Независимостта на България. 

През 1933г. новият президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт отменя Сухия режим с бира с алкохолно съдържание под 3.3%.


Италианската инвазия в Албания

През 1939г. Италия напада Албания италианците анексират Кралство Албания. На 12 април 1939 г. е свален албанският крал 3ог I и Виктор Емануил III е официално коронясан за крал на Албания в Рим. Италианците обаче губят влияние след като са изтласкани от гръцките войски, а след това немските войски екипират Албания. Официално на 29 ноември 1944г. Албания е освободена и идва комунистическата диктатура на Енвер Ходжа, чийто управление продължава до 1985г. 

През 1963г. е създадена Социалистическата федеративна република Югославия с маршал Йосип Броз Тито като неин пожизнен президент. Тито управлява до смъртта си през 1980г. След неговата смърт в Югославия започва все повече да се говори за отделяне на останалите държави, което в началото на 90-те години прераства в Югославската война, която води до независимост на Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония, а Югославия променя името си на Сърбия и Черна гора. След 2005-а години независимост обявяват и Черна гора и Косово, а в момента от Югославия е останала само Сърбия и областта Войводина, която е населена с унгарци, но все още е част от Сърбия. 

През 2003г. американските войници превземат Багдад и слагат край на режима на Саддам Хюсеин, който пада два дни по-късно. Хюсеин се укрива, но е заловен, съден, а след това и екзекутиран. Война продължава официално до 2011г. Загиват над 64 000 души, а ранените са над 100 хил. Американците търсят оръжия за масово унищожение в Ирак, но такива не са открити. Спорно е и дали Ирак въобще е имал някаква връзка с Ал Кайда. 


Свалянето на паметника на Саддам Хюсеин в Багдад

На днешната дата 90-годишен юбилей чества канадският режисьор от български произход Тед Кочев. Баща на Кочев е от Пловдив, а майка му е от Македония. Кочев е режисьор основно на екшън филми, а най-известният му филм е Рамбо: Първа кръв от 1982г. с участието на Силвестър Сталоун. 

Днес е роден празнуват и азиатският актьор Джеки Чан, българският актьор Валентин Ганев и носителят на Оскар австралийският актьор Ръсел Кроу

През 1947г. умира създателят на автомобила Форд - Хенри Форд


Тед Кочев