Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Първият учебен ден - 15 септември

Това е първият учебен ден в България. Датата 15 септември всяка година предизвиква чувства и емоции както у децата, така и у техните родители. Това е денят, в който учениците се завръщат в класните си стаи, за да придобият нови знания и умения, които ще запомнят за цял живот. Първият училищен звънец винаги е нещо вълнуващо, нещо, което няма как да забравиш до края на живота си. Това се отнася най – вече за първокласниците, за които започва една нова страница от живота им. Тя е изпълнена с много случки, нови приятелства и уроци от техните учители, някои от които остават у тях завинаги.

До 1921 г. учениците са се завръщали по чиновете си на 1 септември. През 1919 г. на власт идва Александър Стамболийски и неговата партия “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с техните нужди и поминък. Това става причината през 1921 г. Стамболийски да вземе решение за промяна на първия учебен ден. Измества го с две седмици напред, а именно на 15 септември. Обяснението за това решение било просто – за да могат децата да помагат на родителите си за прибирането на реколтата.

Екипът на TrafficNews, желае успешна нова учебна година на всички ученици!

България е обявена за Народна република

Народна република България е официалното име на България от 15 септември 1946 г. до 15 ноември 1990 г. През цялото си съществуване НРБ се управлява от Българската комунистическа партия (БКП), формално подпомагана от Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и обществено-политическата организация Отечествен фронт, които служат за прикритие на тоталитарната същност на режима.

Излиза първият брой на списание „Везни“ на Гео Милев

Списание „Везни“ е българско списание, издавано в София от поета Гео Милев в периода от 1919 г. до 1922 г. Списанието бързо става трибуна на символизма и експресионизма в България. Първият брой на списание „Везни“ излиза на 15 септември 1919 г. На страниците на „Везни“ с избрани фрагменти се представят и редица модерни философи и естети като Фридрих Ницше и Артур Шопенхауер, Фридрих Шлегел и Август Шлайхер, Едгар По, Оскар Уайлд и др. Списанието печата творби във всички литературни жанрове, без да поддържа специални рубрики. Единствената постоянна рубрика е Критичен преглед, а епизодично се появяват рубриките Книги, Театър, Музика. Поезията в списанието е изцяло модернистична и предимно лирическа, като има колебание между двете главни течения – символизма и експресионизма.

XXVII летни олимпийски игри се откриват в Сидни, Австралия

XXVII летни олимпийски игри се провеждат през 2000 година в Сидни, Австралия. Сидни е избран за домакин на Игрите през 1993, като останалите кандидати са Пекин, Берлин, Истанбул и Манчестър.

Ето ги и българските отличия от олимпиадата:

 Златни медали:

Таню Киряков (стрелба) – пистолет, свободен образец

Мария Гроздева (стрелба) – спортен пистолет

Гълъбин Боевски (вдигане на тежести) — кат. до 69 kg

Армен Назарян (класическа борба) — кат. до 58 kg

Тереза Маринова (лека атлетика) – троен скок

Сребърни медали:

Георги Марков (вдигане на тежести) — кат. до 69 kg

Алан Цагаев (вдигане на тежести) — кат. до 105 kg

Румяна Нейкова (гребане) – скиф

Петър Мерков (кану-каяк) – 1000 и 500 м едноместен каяк

Серафим Бързаков (свободна борба) — кат. до 63 kg

Бронзови медали:

Йордан Йовчев (гимнастика) – земя и халки

Родени на този ден са:

Принц Хенри – херцог на Съсекс. Известен е още като принц Хари. Член е на британското кралско семейство и син на престолонаследника на британския трон принц Чарлз и покойната принцеса Даяна. Той е шести по ред за наследяване трона на Великобритания – след баща си, брат си, принц Уилям, племенника си Джордж, племенницата си Шарлот и племенника си Луис. В началото на 2020 г. той и неговата съпруга Меган Маркъл се отказват от кралските си титли, след като заявяват, че искат да водят спокоен и независим живот, далеч от кралската корона. Това тяхно решение е прието много противоречиво от хората на острова.

Китодар Тодоров – български актьор. Роден е на 15 септември 1974 г. в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1998 г. Познат е на публиката с предаванията „Пътеводител на историческия стопаджия“, „Сладко отмъщение“, „Пълна лудница“ и други, а и с YouTube поредицата си „Петък точно в пет“, където той приема образа на български граждани, олицетворяващи архетипите на българския манталитет. Той също така е и рекламно лице на „Амстел“ и „Хенди“. От 12.11.2019 г. е автор на Gaming stream канал – KITOGAMING.

Нели Рангелова – българска поп певица. Нели Рангелова е родена в Михайловград на 15 септември 1958 г. Започва творческата си кариера през 1978 година с оркестър „Бургас“ като бекграунд-вокалистка. През 1983 г. завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Цветана Възвъзова. По време на творческата си кариера има над 500 записани песни и печели много награди, между които Голямата награда на фестивала „Златният Орфей“ в Международния конкурс за изпълнители през 1982 г. Същата година печели и Голямата награда на фестивала „Нийуола“ в Индипендънс, щата Канзас, САЩ. През 1983 година печели „Сребърна лира“ на международния фестивал на популярната песен „Братиславска лира“ в Словакия. През 1984 г. печели Втора награда на международния фестивал на песента „Сопот“ в Полша, а през 1987 година Нели Рангелова е сред първите десет изпълнители в категория „блус“ на конкурса в Нешвил с песента „Ти и последният дъжд“. Лауреат е и на фестивалите „Шиофок“ – Унгария и „Филах“ – Австрия.