През 1943г. е убит генерал Христо Луков. Луков е доста спорна личност в българската история той е главен водач на Съюза на българските национални легиони, българска крайнодясна фашистка организация. Луков е министър на войната от 1935-1938. Убийството на Луков е поверено на бойната група на БКП Черните ангели.

На 13 февруари Иван Буруджиев и Виолета Якова са изпратени да убият Христо Луков. Той е бил причакан пред кино Роял, а след това и проследен до дома му на улица „Артилерийска“ №1. Убийството е извършено, когато генералът влиза в дома си.

От 2003г. се провежда т.нар. "Луков марш", в който участват български неонацисти. Маршът е остро критикуван и често не получава разрешение да се проведе.

През 1945г. немският град Дрезден е бомбардиран по време на Втората световна война. Убити са над 25 000 души голяма част, от които цивилни. В същото време Червената армия превзема Будапеща.

През 1975г. е създадена Севернокипърската турска република. След като турските власти нахлуват на острова през 1974г. той е разделен на две – на гръцка и турска част. На 13 февруари е провъзгласена Турска федеративна държава Северен Кипър, с което кипърските турци се опитват да поставят гръцката общност на острова пред необходимостта на създаването на нова обща федерална държава. Тя обаче не е призната от никой освен от турската държава и през 1983г. обявява своята независимост. Декларацията за независимост на Севернокипърската турска република е отхвърлена както от Република Кипър, така и от ООН. И до ден днешен Кипър е разделен на две и Севернокипърската турска република съществува макар и да не е призната от никой.

Днес е роден българският треньор и бивш футболист Станимир Стоилов, той е първият треньор класирал български отбор в Шампионската лига – Левски през сезон 2006-2007, шампион е на Казахстан с тима на Астана, с който също участва в Шампионската лига. Бивш треньор и на казахстанския национален отбор. Стоилов беше начело и на Ботев в периода 2013-2014.

Днес рожден ден празнува и известният британски певец Роби Уилямс, той стартира в групата Take Thaht, но става най-популярен със соловата си кариера.

На днешната дата през 2016г. след инфаркт почива един от героите от САЩ 94 железният защитник Трифон Иванов. Иванов е един от българите, които са играли финали в европейските клубни турнири с екипа на австрийския Рапид Виена. В чужбина е играл в испанския Бетис, швейцарския Ксамакс, Аустрия Виена. В България е четирикратен шампион с Етър и ЦСКА. Има 76 мача и 6 гола за националния, участвал е две световни първенства – 1994 и 1998 и едно европейско 1996. С решителен гол срещу Русия при успеха с 1:0 класира България за Световното първенство през 1998, като това е последното участие на националите на световно първенство.

През 2018 умира Дядо Добри, познат и като Светеца от Байлово. Той е един от най-големите дарители на българската църква. Добри събира дарения и след това ги предоставя на църквата. Според сметки той е дарил над 80 000 лева.