През 971г. след ожесточено сражение, което продължава два дни византийската армия превзема българската столица Велики Преслав и пленява българския цар Борис II. Византийците се водени от византийския император Йоан Цимисхи. След това столицата е разграбена и опожарена. Царят е принуден публично в Константинопол да свали всичките си царски одежди, а по-късно бяга към България заедно с брат си Роман, но по погрешка е убит. 

През 1205г. цар Калоян разбива рицарите от Латинската империя в битката край Адрианопол (днешен Одрин). Войските на Калоян разбива армията на Балдуин Фландърски. Балдуин е пленен и затворен в кула в Търново, където и умира. 

През 1865г. по време на представление във Вашингтонския театър актьорът Джон Буут смъртоносно ранява президента на САЩ Ейбрахъм Линкълн. Президентът умира на следващия ден от раните си. Линкълн е първият от четирите убити президенти на САЩ.


Ейбрахам Линкълн

През 1876г. започва Оборищенското събрание, което е последното за подготовката на Априлското въстание. На него обаче има предател и това налага въстанието да избухне по рано и не по план. 

През 1877г. българският екзарх Антим I е уволнен и изпратен на заточение в Мала Азия след везирска заповед. 

През 1925г. в прохода Арабаконак комунистическа групировка извършва атентат срещу цар Борис III. Царят се спасява, но са убити ентомологът проф. Делчо Илчев и главният ловджия Петър Котев. 

През 1928г. е регистриран първият трус на Чирпанското земетресение, което е с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер. Трусовете продължават и на 18 и 25 април, а жертвите са над 100, ранените над 500, а щетите за над 3.3 милиарда лева. 

През 1929г. е учредена е Балканската купа по футбол. В него участват балкански футболни клубове от Югославия, Турция, Гърция, България. Турнирът се провежда с доста паузи до 1994г., когато окончателно е закрит. Преди 10 години имаше идея турнирът да бъде възроден, но това така и не стана.

Роден е пловдивският волейболист Петьо Драгиев, играл е за Локомотив в България, дълги години се състезава в Гърция, играл е и в Италия. Национал бронзов медалист от световно и европейско първенство. 


Чирпанското земетресение