Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Националният празник на Германия е 3 октомври – Денят на германското единство.

На този ден през 1990 година е обявено обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република в единна държава, наречена също Федерална република Германия.

През 1949 г. – 4 години след разгрома на Нацистка Германия, се създават 2 германски държави: Федерална република Германия (на територията на американската, британската и френската окупационни зони) и Германска демократична република (на територията на съветската окупационна зона). Бившата столица Берлин е разделена на Западен Берлин - със статут на самостоятелен град, и Източен Берлин - столица на ГДР. Столица на ФРГ става град Бон.

На 3 октомври 1990 г. по волята на германския народ и със съгласието на страните победителки във войната е провъзгласена Обединена Германия. На 23 май 1994 г. за федерален президент е избран Роман Херцог, а за федерален канцлер - Герхард Шрьодер, правителството се сформира на 27 октомври 1998 г.

Днес е Европейския ден на птиците

На 3 октомври се отбелязва Европейският ден на птиците. Тай се чества от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на полезните птици. С принадлежащите над 9800 вида, птиците са най-многообразният клас сухоземни гръбначни животни, като списъкът на видовете птици се увеличава непрекъснато, най-вече с ежегодно откриваните нови видове в екваториалните гори. Според някои орнитолози броят им би могъл да бъде много по-голям. За съжаление в световен мащаб около 1200 вида са застрашени от изчезване.

На територията на България са регистрирани 409 вида пернати. Българското дружество за защита на птиците всяка година прави оценка на броя и вида на всички наблюдавани птици в нашата страна.

Любителите на птиците в цял свят подпомагат по различен начин опазването на дивите птици. Има много начини за това как да помогнем на птиците и как да ги привлечем по-близо до нас и да ги наблюдаваме. Професионалните природозащитни дейности се планират и осъществяват най-често от експерти на природозащитни организации, на основата на наличната научна информация и данни и широко възприети природозащитни подходи и методи. В повечето случаи в подобни дейности обикновените хора могат да се включат като доброволци, подпомагайки дейността на професионалистите и експертите или просто да подкрепят дейността на дадена природозащитна организация с членството си.

Любителите на птици могат да подпомогнат дивите птици с ежедневни дейности, които да допринесат за по-успешното преживяване на птиците около нас. Един от най-разпространените неща това е подхранването на дивите птици или поставянето на различни гнездилки. Това са неща, които лесно може да направите без много усилия, за да подпомогнете птиците.

Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България

След избухването на Първата световна война през юли 1914 г. под влияние на Фердинанд I българската външна политика се ориентира към Централните сили – Австро-германския блок, към който България се присъединява официално на 6 септември 1915 г. Въпреки военните успехи на фронта – разгрома на Сърбия (ноември – декември 1915) и победата над Румъния (септември – октомври 1916), България претърпява национална катастрофа в края на Първата световна война. Скоро след пробива при Добро поле в Южна Македония, Солунското примирие и капитулацията на България на 30 септември, принуден от обстоятелствата, цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си – княз Борис Търновски (или цар Борис III) и напуска страната

Родени на тази дата са:

Владимир Николов – бивш български волейболист и капитан на националния отбор. Роден е на 3 октомври 1977 г. в София. Играе на поста диагонал. Женен е за Мая Николова, от която има 4 деца. Започва да тренира на 11 години при Янка Прохорова. 5 пъти е шампион на българия и 2 пъти носител на Купата на България с ВК „Левски“. През 2009 година е избран за капитан на националния отбор. На следващата година е обявен за най-добър диагонал в света. Играе за отборите на „Ердемиспор“ (Турция), „Тур“ (Франция), „Торе Ероуз“ (Япония), „Бре Банка Ланути“ (Италия) и др. На 8 май 2016 г. се провежда бенефисният му мач „Моята игра“. Той лично предава фланелката със знаменития номер 11, който е носил на гърдите си години наред, на едно от новите попълнения във волейболния национален отбор на България. По този начин невероятният български спортист слага край на кариерата си като волейболист.

Златан Ибрахимович – шведски футболист. Роден е на 3 октомври 1981 г. в Малмьо, Швеция. Бащата на Ибрахимович е босненски мюсюлманин, роден в Биелина, а майка му е хърватска католичка, родена в Задар, но се срещат в Швеция. Професионалната му кариера започва през 1999 г. в шведския Малмьо ФФ. Златан играе в редица европейски грандове като Аякс Амстердам (2001 – 2004), Ювентус (2004 – 2006), Интер (2006 – 2009), Барселона (2009 – 2010), Милан (2010 – 2012), ПСЖ (2012 – 2016) и Манчестър Юнайтед (2016 – 2018) През 2001 г. дебютира в националния отбор на Швеция и е водещият голмайстор за страната с 62 отбелязани гола в 116 мача. В момента играе отново за италианския АК „Милан“.

Лина Хеди – британска актриса. Родена е на 3 октомври 1973 г. в Хамилтън, Бермудски острови. Когато е на петгодишна възраст, цялото ѝ семейство се премества да живее в английския град Хъдърсфийлд в графство Западен Йоркшър. Лина показва интерес към актьорството от юношеските си години и играе в местна младежка театрална трупа. Лина Хеди е вегетарианка. Практикува бокс и йога. Номинирана е 2 пъти за награда „Еми“ и 4 пъти за награда „Сатурн“. Известни филми с нейно участие са „Остатъците от деня“, „Онегин“, „Братя Грим“, „300“, „300: Възходът на една империя“, сериалите „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“, „Игра на тронове“ и други.