През 1894г. След Китайско-японската война Корея получава независимост от Китай

През 1908г. в Сибир е регистрирана огромна експлозия, която се предполага, че е предизвикана от падане на т.нар. "Тунгуски метеорит".

През 1971г. се случва една от най-големите трагедии в българския футбол. На път за бенефисен мач съотборниците в Левски Георги Аспарухов и Никола Котков загиват в автомобилна катастрофа в прохода "Витиня". 

Колата се удря в камион, който излиза от черен път. Двамата загиват намясто. 

Гунди е обявен за най-великия български футболист на XX век. Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г. На негово име е кръстен стадионът на Левски в София. 

Гунди е свързан и с историята на Ботев, като отбива военната си служба в Пловдив и стартира за големия футбол именно от Ботев. Никола Котков пък стартира от Локомотив София. 

Двамата са и национали и считани за едни от най-големите футболисти на България от миналия век.

През 1971г. екипажът на съветския космически кораб Союз 11 загива при завръщането си на Земята, след изтичане на въздуха през повредена клапа. Тримата души на кораба Георгий Доброволски – командир, Владислав Волков – бординженер и Виктор Пацаев – космонавт-изследовател загиват. Причината е, че капсулата се е разхерметизирала, след като е навлязла в земната атмосфера.  Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.

През 1993г. писателката Блага Димитрова подава оставка като вицепрезидент на България. Димитрова е вицепрезидент на първия демократично избран президент на България Жельо Желев. 

През 1999г. българското правителство продава 75% от националния превозвач авиокомпания Балкан на израелската фирма Зееви Груп.

Роден е бившият български министър Георги Кьосеиванов. Рожден дан празнуват българският политик Анастасия Димитрова - Мозер, която е дъщеря на Г.М. Димитров един от първите български десиденти.

Родена е и най-добрата българска плувкиня за всички времена Таня Богомилова. Златна медалистка от Олимпийските игри в Сеул през 1988г. и европейска шампионка от 1985г.

Световният шампион в тежка категория Майк Тайсън също е рожденик, както и най-добрият плувец за всички времена Майкъл Фелпс

Умира големият български писател Николай Хайтов.

Николай Хайтов