Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

2 октомври – Световен ден на усмивката

Идеята за ден посветен на усмивката се зародила съвсем внезапно. Харви Бол – американски рекламен дизайнер, създава през 1963 г. популярното усмихнато личице, без да подозира, че то ще се превърне в един от най-разпознаваемите символи на доброто настроение. Впоследствие му хрумва идеята за Световен ден на усмивката - ден, в който всеки от нас да се усмихва и да прави повече добри дела.

Той обявил първия петък от октомври всяка година за деня, в който усмивката не признава политика, география и религия и обединява всички добри хора по света. Първото му отбелязване е през 1999 година, а Световният ден на усмивката се празнува в цял свят и днес.

Днес света се изправя и срещу насилието

България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието - 2 октомври.

На тази дата е роден Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието.

С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност - за изграждане на свят без насилие, основан на разбирателство и сътрудничество между държавите и народите.

Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още "баща на нацията".

Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха ("държене на истината"), ненасилствени протести за постигане на политически цели, която се основава на идеята за ахимса. Със своя пример вдъхновява политически лидери, като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн казва: "На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята."

Рим е обявен за столица на обединена Италия

На 2 октомври 1870 г.  Рим става столица на обединена Италия. Градът се намира в област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация.

Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1287,36 кв. км. Предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2 837 332 жители (към 31 декември 2019 г.); почти 3,8 милиона живеят в района на Рим. С брутния си вътрешен продукт от 97 милиарда евро (през 2005 г.) Рим дава 6,7% от италианския БВП, който е най-големият от всички италиански градове.

Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като „la Città Eterna“ („Вечният град“), „l' Urbe“ (от латински Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“.

Родени на този ден са:

Красимир Ранков – български актьор и режисьор. Роден е в град Балчик на 2 октомври 1951 година. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов в класа на професор Надежда Сейкова, след което и режисура. Играе в различни театри в страната, но най-дълго в Сатиричния театър. Сред пиесите, които режисира са "Завинаги и още един ден, „Двубой“, „Хайде да правим секс“, „Детектор на лъжата“, „Игра на мъж и жена“, „Боряна“, „Изстрели по никое време“. Участва в български и чужди филми. Най-успешното му превъплъщение е в охранителя Антон Ставрев в сериала „Стъклен дом“. Има брат Веселин Ранков, който също е актьор. През 2013 година е водещ на „Денсинг Старс“.

Гордън Съмнър (Стинг) – английски музикант и актьор. Роден е на 2 октомври 1951 г. в Уолсенд, Великобритания. Той е основен автор на песните, певец и басист на ню уейв групата „Полис“ от 1977 до 1984 година, след което прави самостоятелна кариера. Като самостоятелен музикант и член на „Полис“ получава 17 награди „Грами“, включително за песен на годината за „Every Breath You Take“, 3 награди „Брит“, по една награда „Златен глобус“ и „Еми“ и четири номинации за „Оскар“ за оригинална песен. Като член на „Полис“ е включен в Залата на славата на рокендрола и има звезда на Холивудската алея на славата. С „Полис“ Стинг става един от най-продаваните музиканти в света, като самостоятелно и с групата има продадени над 100 милиона записа.