Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Днес е Световен ден на психичното здраве

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6.2%, злоупотреби с вещества - 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност.

В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

1780 г. – При най-опустошителния ураган, връхлетял Карибските острови, загиват над 22 000 души.

1846 г. – 17 дни след откриването на планетата Нептун английският астроном Уилям Ласел открива нейния най-голям естествен спътник – Тритон.

1935 г. – Гърция е обявена за монархия.

1944 г. – Втората световна война: 800 цигански деца са убити в концлагера Аушвиц.

1963 г. – Влиза в сила международния Договор за забрана на ядрените опити в атмосферата, космоса и под водата; договорът е безсрочен и открит за присъединяване, първоначално подписан от СССР, САЩ и Великобритания на 5 август.

1964 г. – Открити са летните олимпийски игри в Токио, Япония.

Състои се премиерата на българския игрален драматичен филм „Авантаж“.

„Авантаж“ е български игрален филм (трагикомедия) от 1977 година на режисьора Георги Дюлгеров, по сценарий на Георги Дюлгеров и Руси Чанев. Оператор е Радослав Спасов. Създаден е по документалната книга „Един прокурор разказва“ на Петко Здравков. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. Филмът разкрива историята на Петела (в ролята Руси Чанев) – крадец, бивш затворник, който се опитва да се включи в живота на нова, социалистическа България след 9 септември 1944 година. Главният герой е прекалено свободолюбив за тогавашните нрави и това е една от причините за драмите, които преживява в отношенията си с обществото като цяло и с жените в частност. Филмът е първият, в който Руси Чанев разкрива в пълна степен своя талант на киноактьор.

1986 г. – При земетресение в Салвадор загиват 1500 души.

1994 г. – В 10:51 часа в ТЕЦ Марица изток 3 се случва най-голямата промишлена авария в България – спуква се цистерна с вряла вода, при което се образува вълна висока над два метра, загиват 21 души, 6-а на място и 15 по-късно в болница.

Родени на този ден са:

Нора Робъртс - родена е на 10 октомври 1950 г. в Силвър Спринг, щат Мериленд, САЩ. Посещава католическо училище и се омъжва рано, установявайки се в Кийдисвил, Мериленд. Известно време работи като секретарка. „Печатах бързо, но правех буквени грешки – бях най-лошата секретарка“, споделя тя сега. След раждането на синовете си остава вкъщи и се захваща с най-различни неща. Снежна буря през февруари 1979 г. я принуждава да опита друга творческа изява. Снегът я затрупва вкъщи със синовете ѝ, без възможността да ги заведе на детска градина и с намаляващи запаси от шоколад. Родена в семейство на четящи хора, Нора не се сеща за момент, в който не е чела или измисляла истории. През въпросната снежна буря тя вади молив и тетрадка и записва една от тези истории. Така се ражда една бляскава кариера. След няколко преработки и откази се появява първата ѝ книга, издадена от Силует през 1981 година. Нора среща втория си съпруг – Брус Уайлдър, когато го наема да направи етажерки за книги в дома ѝ. Женят се през 1985 година. От този момент те разширяват дома си, обикалят света и заедно отварят книжарница. През годините Нора винаги е била заобиколена от мъже. Отгледала е двама сина. По тази причина г-жа Робъртс е съвсем наясно с начина на мислене на мъжете, което е източник на непрестанна наслада за читателките ѝ. За нея, както я цитират да казва, изборът е бил да ги разбере или да избяга. Нора членува в няколко писателски групи и е спечелила многобройни награди от колегите си и от издателската индустрия. Нора Робъртс е многократно провъзгласявана от Пъблишърс Уикли за писателка с необятно въображение и талант.

Иван Динев Георгиев, познат на публиката с артистичния си псевдоним Устата, е български артист и изпълнител. Иван Динев Георгиев е роден на 10 октомври 1977 г. в село Трояново, област Стара Загора. Завършва Математическата гимназия в Стара Загора през 1996 г. Бил е по-известен като Иван Рапа. Започва своята музикална кариера като съоснавател на групата „XXL“ . През 1998 г. Устата се мести в столицата и работи с DJ Станчо и Lady B. Започва самостоятелна кариера с песента „Да не ми прилича на...“. Следват „Толкова си сладка“ и „Тръпна да те дръпна“ с Джон Калека. Но истинската слава идва след успешните му дуети с Руши Видинлиев и Румънеца и Енчев. Сприятелява се с Румънеца и Енчев покрай съвместно турне и решават да запишат песента „От утре...“, след което през 2004 г. основават и собствена продуцентска къща, „Селект мюзик“. Устата се явява на един от конкурсите за Евровизия с песента „Всички дрехи ми пречат“ и стига до финала. През 2006 – 2007 г. Устата се посвещава на общо четирите си дуета със Софи Маринова. Двамата се появяват и като специални гости в едно от националните турнета на Слави Трифонов, след което Устата заявява, че ще се посвети на самостоятелната си кариера.

Петьо Петков – Шайбата е роден на 10 октомври 1978 година в София. Първите си стъпки на сцената прави като 16-годишен в детска театрална студия „Камбаната“. След като завършва средното си образование постъпва в НАТФИЗ, където учи актьорско майсторство. През 2000 година участва във видеоклипа на Лили Иванова – „Ветрове“, като лутащия се тийнейджър, търсещ приятелката си. Популярен е със забавните си монолози по различни теми. Обсъждал е вестници, странностите на родителите, тъпите въпроси на хората. Тъй като от шоуто „Комиците“ забелязват таланта му, той става част от него. Първоначално е само водещ, но след време започва да участва в много от скечовете на предаването. Участва от 6 до 13 сезон на сериала „Столичани в повече“. Участва като водещ на битките във филма „Бойка: Фаворитът IV“, който е заснет в България през 2015 г.