През 1863г. е открита първата линия на Лондонското метро, което е първото метро в света. 

През 1920г. Обществото на народите провежда първата си среща, на която ратифицира Версайския договор за края на Първата световна война. Обществото на народите цели да запази мира и да не се стига до нова война. Основоположник на идеята за създаването на обществото е американският президент Удроу Уилсън. 

През 1944г. е извършена шестата бомбардировка над София от страна на британско-американската авиация. Тя е и най-страшната. В резултат на дневното и нощното нападение над София загиват 947 човека и са ранени 710. Тежко ударени са 3731 сгради - разрушени 93 държавни и 3211 частни сгради и 427 са полуразрушени. Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати, пламтят южното крило на Народния театър, сградата на БАН, съседните здания... Хвърлените бомби над София са общо 1784. Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация. До 16 януари 300 000 жители напускат града. 

През 1946г. се състои първото Общо събрание на ООН, на него са представени 51 страни. 

През 1990г. Китайската народна република вдига военното положение, въведено след събитията на площад „Тянънмън“ през юни 1989 г.

През 1996г. Народното събрание отхвърля втори вот на недоверие към кабинета на Жан Виденов, предложен от СДС заради зърнената криза.

През 1997 г. при един от най-големите протести в България е организираното протестно шествие на опозицията срещу управляващата Българска социалистическа партия прераства в щурм на сградата на Народно събрание на България; полицията разгонва със сила демонстрантите. Има ранени, включително и бившият премиер от демократичните сили Филип Димитров.

Роден е един от най-големите руски поети Алексей Толстой. На днешната дата рожден празнуват британският рок певец Род Стюарт, един от най-великите боксьори Джордж Форман, който се бие срещу титана Мухамед Али в Заир в една от най-великите боксови битки за всички времена, спечелена от Али. Днес е роден и единственият българин играл в НБА и в момента председател на баскетболната ни федерация Георги Глушков. Родена е и певицата Тони Димитрова. 

На днешната дата преди 7 години си отива големият български певец Георги Найденов популярен като Гого от Тоника.