Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

През 1354 година османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, която се превръща в изходна база за завладяване на балкански територии. Нашествието в Европа е спряно при Виена, цели 330 години по-късно. По време на битката става силно земетресение, което до голяма степен предрешава изхода ѝ. Трусът в нощта на 1 срещу 2 март принуждава жителите и охраната на града на излязат извън пределите му и наняса големи щети върху крепостните стени. На следващия ден Сюлейман и неговия отряд влизат в крепостта и отказват да я върнат на ромеите. Контролът над Дарданелите се оказва в османски ръце. 

150 години са необходими на нашествениците да завладеят целия Балкански полуостров.

На 2 март 1949 година американският пилот Джеймс Галахър завършва със самолета „Щастливата лейди II“ първия в историята околосветски полет без прекъсване. Той успява да кацне, след 4 зареждания с гориво във въздуха. Американският бомбардировач обикаля Земята за 94:01 часа, изминавайки 37 742 километра. Излита през нощта на 26 февруари от военновъздушната база "Корсуел" във Форт Уърт, Тексас.

На борда на самолета има 14 души екипаж, включително и двама втори пилоти. Полетът е белязат и от трагичен инцидент. При третото зареждане с гориво, извършено от друг бомбардировач с въздушен танкер, се налага ремонт на място. При обратния полет танкерът, от който „Lucky Lady II“ е заредена, се разбива в земята. Целият екипаж загива. 

През 1962 година е провъзгласен „бирманският път към социализма“. На тази дата в Мианмар е извършен военен преврат, начело с генерал У Не Вин. Той създава система на власт, съчетаваща национализъм, марксизъм и будизъм. Вин застава начело на Партията на бирманската социалистическа програма. За периода на управлението му промишлеността е напълно национализирана, а чуждестранните предприемачи са прокудени от страната. Създават се селскостопански кооперативи, забраняват се опозиционните политически партии. 

През 1974 г. Бирма е провъзгласена за Социалистическа република Бирмански съюз. През целия период от 1948 г. до преврата през 1988 г. страната е разкъсвана от въоръжени борби срещу правителството на Не Вин. Най-кървавото събитие е останало в историята като "Въстание 8888", тъй като е станало на 8 август 1988 година. На тази дата неколкодневните протести на студенти, учители и лекари са потушени със стрелба от страна на армията. Загиват над 10 000 души в цялата страна, повечето от които жени и деца.

Парламентарните избори две години по-късно са спечелени от опозиционната партия Национална лига за демокрация и нейния лидер Аун Сан Су Чи. Военните обаче отказват да предадат властта. Година по-късно Су Чи получава Нобелова награда за мир, като "бележит пример за силата на безсилните“. През 2003 година военната хунта я вкарва в затвора, за да попречи на обиколката ѝ в страната. 

През 2016 година заема специфична длъжност, равносилна на премиер на страната. В края на 2020 година партията й печели с лекота изборите. Началото на 2021 година обаче бе белязано от нов военен преврат, след който Аун Сан Су Чи отново бе вкарана в затвора. 

През 1998 година НАСА обявява, че на спътника на Сатурн Европа най-вероятно има течен океан, съдържащ разтворени соли. Спектрографски изследвания на тъмните пукнатини по повърхността разкриват, че те са богати на соли като магнезиев сулфат, отложени след изпарението на водата, която е излязла на повърхността. 

Според една хипотеза в океаните под повърхността на Европа - ако те наистина съществуват - вероятно форми на живот. Няма доказателства в подкрепа на тази хипотеза, но все пак се полагат усилия, за да се избегне всяка възможност за заразяване със земни организми. Така корабът "Галилео", който изпраща от повърхността на спътника, е оставен да се разбие, падайки върху повърхността на Сатурн. Ако бе оставен да се рее, в даден момент би паднал върху повърхността на Европа. Впоследствие би било невъзможно да се определи дали някога на спътника е имало живот. 

Своят 90-ти рожден ден днес отбелязва първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов. Неговата политика довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на Комунистическата партия от властта и разпадане на Съветския съюз. Гобрачов е на Нобелова награда за мир 1990 г.

На 2 март 1955 година е роден австралийският китарист Марк Евънс. В продължение на 2 години от 1975 до 1977 г. той е басист на легендарната група AC/DC и има записани няколко албума с тях. 

През 1963 година е роден родният спортист Таню Киряков. Той е единственият наш стрелец, спечелил олимпийски златни медали в 50-метровата стрелба с малокалибрен пистолет и в 10-метровата стрелба с пневматичен пистолет.

За финала на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. се класира с 585 т. Постига 9,9 т. и печели златен медал. На летните олимпийски игри в Аталанта през 1996 г. заема трето място. Златен медал печели на летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. в дисциплина пистолет на 50 м. 

През 2000 година Киряков е избран за Спортист №2 на България. Той попада и в ТОП 10 на най-добрите ни спортисти през 1988 година. 

Повод да почерпят имат и родните актьори Ани Вълчанова и Георги Вачев