Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Създадена е групата „Металика”

Американската траш/хеви метъл група Metallica е създадена на 28 октомври 1981 г. от 18-годишния Джеймс Хетфийлд и 17-годишния датски тенисист Ларс Улрих, който се преместил със семейството си от Копенхаген в Калифорния и имал хоби да свири на барабани. Впоследствие към тях се присъединява втори китарист - Дейв Мъстейн, а малко по-късно старият приятел на Хетфийлд и бивш член на предната му група (Phantom Lord) Рон Макгавни на бас китарата, който скоро след това е заменен от Клиф Бъртън. На 1 април 1983 г. към групата се присъединява и Кърк Хамет.

След две години присъствие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, идва 1983 година, когато музикантите издават първия си студиен албум „Kill 'Em All“. С него Metallica популяризират траш метъла, като този албум тогава се е смятал за най-тежката музика, издавана някога. Така започва всичко за великаните на рока, които жънат огромни успехи вече 37 години.

Групата се превръща във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още албуми и стотици концерти по целия свят.
Триумфът на Metallica е помрачен от гибелта на басиста Клиф Бъртън 1986 година, който загива след като бусът, превозващ групата на турне в Швеция, катастрофира. Останалите членове на Металика се отървават само със стрес, но Бъртън се озовава затиснат под буса. Групата е в тотален шок, но все пак решава да продължи творческата си дейност, като за целта се присъединява дългогодишният фен на Металика Джейсън Нюстед.

С новия басист през 1988 г. Metallica издават може би най-амбициозния си албум „...And Justice For All“. В него се намира инструментал, посветен на загиналия Клиф Бъртън, съдържащ част от написана от Бъртън лирика в края на парчето. Епосът „One“, написан по антивоенната новела на Далтон Трумбо „Johny Got His Gun“, е първото парче на Metallica, сдобило се с видеоклип.

След този албум следва дълъг период на затишие, преди да бъде издаден през 1991 едноименният пети албум „Metallica“, известен повече като „Черният албум“ - заради изцяло черната си обложка и чиито песни започват все по-често да се въртят по радиата и телевизията. Част от него са „Nothing Else Matters“ и „The Unforgiven“. Този албум спечелва и много нови почитатели, които до този момент не са слушали групата.

През 2001-ва година Джейсън Нюстед напуска групата, а в момента Metallica включва Джеймс Хетфийлд (вокали, китари), Кърк Хамет (соло китара), Ларс Улрих (барабани) и Робърт Трухильо (бас китара).

Общият брой на студийните албуми на метъл-кралете е 10, а днес те празнуват 37 години от своето начало.
Рок великаните заемат 7-мо място като най-продаваната група в историята на САЩ. В световен мащаб са продали около 110 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а предполагаемите продажби възлизат на около 140 милиона копия. Поради това, а и поради грандиозните турнета продължаващи с години, Бог Хетфийлд и компания към днешна дата са и едни от най-богатите творци на музика по принцип.

Групата държи и един друг рекорд. За първи път в историята на САЩ една и съща група оглавява класациите при продажба на свои 5 поредни албума. Този рекорд става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветият им албум, озаглавен „Death Magnetic”, който е с платинен статус в 17 държави. Интересно е да се отбележи и, че след сензационните си представления в Антарктика Metallica влизат в Книгата на рекордите на Гинес, бандата е вписана като първата и единствена група, която е масово слушана за година на всичките седем континента.

Христофор Колумб открива остров Куба

На 28 октомври 1492 г. Христофор Колумб достига бреговете на остров Куба при първата експедиция за търсене на западен път към Индия.

Колумб потегля от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания с екипаж от 90 души на борда на три кораба - "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня", към Канарските острови. На 6 септември 1492 г. корабите отплават, за да търсят западен път към Индия, пресичат Атлантическия океан и на 12 октомври 1492 г. достигат суша - Бахамските острови. Това става официалната дата на откриването на Америка. На следващия ден екипажът слиза на брега на остров, наречен от Колумб Сан Салвадор.

От 14 до 24 октомври 1492 г. експедицията изследва редица острови от Бахамския архипелаг, а от 28 октомври до 5 декември - участък от североизточното крайбрежие на остров Куба.

Президентът на САЩ Гроувър Кливланд открива Статуята на Свободата

На днешния ден през 1886 г. в Ню Йорк президентът на САЩ Гроувър Кливланд официално открива Статуята на Свободата, която е подарък от Франция по случай стогодишнината от обявяването на независимостта на Съединените американски щати.

Статуята на Свободата е проектирана от френския скулптор Фредерик Огюст. Тя е един от най-популярните американски символи и като цяло олицетворява свободата и стремежа към нея. От 1886 г. до откриването на самолета, е първият американски символ, който милиони емигранти виждат, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка. Посещава се от над три милиона души на година. Обявена е за национален паметник през 1924 година, а влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1984 година.

Монументът е висок 46.5 м и е поставен върху платформа (55.5 м) на Острова на Свободата в устието на река Хъдсън. На главата на женската фигура има 7-лъчева корона, символизираща седемте морета и континенти. Общо 25 прозорчета напомнят за съкровищата на света. Жената държи в дясната си ръка факла (а и американското знаме след 13 юни 1927 г.), а в другата - Декларацията за независимостта от 4 юли 1776-а. Под краката й са разкъсаните вериги на робството.

С времето Статуята на Свободата се превръща в символ на целите САЩ, наричана Miss Liberty (Госпожа Свобода) или Lady Liberty (Лейди Свобода, Свободната дама). Статуята има стотици копия с по-малки размери, сред които: близо до Айфеловата кула на остров в Сена, в един от парковете на Париж, в района на Токийския залив, в Сиатъл.

През дългия си живот Статуята на Свободата е затваряна няколко пъти за ремонт. Достъпът на обществеността до балкона около факела е забранен от съображения за безопасност от 1916 година.