На този ден: Създаден е Варшавският договор

Израел се обявява за независима държава

България 14.05.2022 07:30 844 0
На този ден: Създаден е Варшавският договор

През 1920г. е основан Икономическият университет във Варна. Той е най-старият икономически университет в България. Откриването му става след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара. 

Първият ректор на Висшето търговско училище е радетелят за неговото създаване проф. Цани Калянджиев. Първите преподаватели във Висшето търговско училище са творчески личности, интелектуалци, които стават посредници между европейското културно пространство и едва прохождащата българска стопанска интелигенция. Те идват от Русия, Париж, Будапеща, специализирали са в Берлин, Лайпциг и Мюнхен, Виена, Падуа, Женева, Прага. Първият правилник, първите учебни планове и първите учебни програми на Висшето търговско училище са съставени по аналогична нормативна материя на Берлинското висше търговско училище, което има репутацията на най-модерното за времето си в цяла Европа.

През 1925г. Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лева и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Поетът е арестуван заради поемата Септември. Милев обжалва присъдата, но на 15 май е извикан на малка справка в полицията. Той изчезва безследно, а през 50-те години останките му са намерени в масов гроб край софийския квартал Илиянци. Останките на Милев се установени от изкуственото око, което му е поставено, след като е ранен по време на Първата световна война. Белезите от насилие по останките и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г. сочат, че Гео Милев е удушен с тел.


Гео Милев

През 1948г. Израел се обявява за независима държава. Непосредствено след това страната е нападната от съседните арабски страни, с което започва Арабско-израелската война (1948). Израел обаче остава държава и до ден днешен, но враждата с Палестина продължава. Палестина в момента е автономия, но продължава да иска независимост и да бъде обявена за държава. Само преди дни напрежението в Ивицата Газа ескалира отново. Израел е обявена за държава с акт на ООН за прекратяване на мандата на Великобритания над територията на Палестина, 1948 г. На днешната дата Израел празнува и националния си празник. 


Сблъсъците между израелци и палестинци продължават и тази година

През 1955г. е създадена Военно-политическата организация на Варшавския договор. Държавите, които участват в създаването му са България, Албания, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Военната организация е отговор за създаването на НАТО през 1949г., в която се включват САЩ и страните от западна Европа. През 1961г. Албания напуска пакта и официално се оттегля през 1968г., като започва политика на изолация. Целта на този пакт е постигане на споразумение за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Пакта има за цел и при евентуална атака от страна на НАТО всички държави да се обединят и да отвърнат. За щастие не се стига до Трета световна война, а Варшавският договор приключва на 1 юли 1991г. с падането на комунизма в Европа. 

Рождени дни празнуват известният режисьор Джорд Лукас, актрисата Кейт Бланшет. Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и българската гимнастичка Симона Пейчева

През 1998г. умира американския певец Франк Синатра.


Марк Зукърбърг

 

Акценти

Изпрати новина