През 1862г. Конгресът на САЩ премахва робството в страната. В основата на премахването е президентът Ейбрахам Линкълн, който по-късно е убит точно заради закона. През 1865г. окончателно е направена поправката в конституцията, която премахва робството в САЩ. 

През 1868г. българския революционер и писател Любен Каравелов е арестуван в Нови Сад, тогава в пределите на Австро-Унгария заедно с със сръбския общественик Владимир Йованович за убийството на княз Михайло Обренович III. Двамата лежат в затвора с месеци. На 4 януари 1869г. Каравелов е освободен, след като няма доказателства, че той е участвал в убийството. 

Любен Каравелов

През 1933г. изгонения от СССР Лев Троцки търси политическо убежище във Франция и го получава. След три години през 1936г. Троцки емигрира в Мексико, където е и убит през 1940г. от испански комунист Рамон Меркадер. Преди това агенти на НКВД правят неуспешен опит да го убият. 

През 1938г. за втори път в историята си Италия става световен шампион, след като побеждава на финала Унгария с 4:2. 

През 1961г. Кувейт обявява официално независимостта си от Великобритания

През 1987г. е извършен един от най-големите атентати дело на испанската групировка ЕТА. В бомба разположена в супермаркет в Барселона загиват 21 души, а 45 души са ранени. Баската сепаратистка организация иска да отдели областта Баския от Испания. Организацията обявява, че спира терористична дейност през 2010, а през 2018-а година е закрита. 


Богомил Райнов

Роден е френският математик Блез Паскал, както и българския писател Богомил Райнов. На днешната дата е роден и една от футболните легенди на България Георги Соколов. Рожден ден празнува бившият президент на Чехия Вацлав Клаус.

Българската православна църква отбелязва деня на Св. Паисий Хилендарски, автор на История-славянобългарска и един от най-големите български просветители.  

Днес е деня на и на българските войските за ядрена, химическа и биологическа защита

Отбелязва се и Деня на дарителя и Празник на Националния музей "Земята и хората" – На този ден през 1987 г. музеят отваря врати за първите си посетители. Наречен е Ден на дарителя, тъй като музеят дължи съществуването си на хората, предоставили личните си колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обогатяване.

Музеят на "Земята и хората"