През 1242г. руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтовнския орден в прочутата битка при Чудското езеро

В началото на 1241 Тевтонският орден предприема настъпление към Новгород и Александър Невски отново е повикан, за да оглави военните действия. На 5 април 1242 двете армии се срещат върху леда в битката на Чудското езеро и Александър Невски отново удържа победа. Руската историография традиционно придава голямо значение на двете победи на Александър Невски. Въпреки че военният ефект от тях е спорен, те се превръщат в символ на противопоставянето на Русия на Западна Европа и трябва да балансират въздействието върху националното самочувствие на катастрофалните поражения от Монголската империя няколко години по-рано.

През 1882г. в София е открит най-големият православен храм в България, който е кръстен на Александър Невски, който е патрон на руския император Александър II. В знак на признателност храмът е наречен на Александър Невски, който е обявен за светец от Руската православна църква. И до ден днешен името не е променено. 


Битката при Чудското езеро

През 1886г. е подписано Топханенския акт - по името на султанския кьошк Топхане в Цариград. Споразумението е между Османската империя и Великите сили Русия, Австро-Унгария, Германия, Великобритания, Франция и Италия, с което се урежда лична уния между Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз. Така Съединението на България от 1885г. е официално признато от Великите сили. 

Това действие постепенно ще спомогне и за обявяването на Независимостта от 1908г., когато България официално става независима от Османската империя. 

През 1940г. е извършено едно от най-големите военни престъпления в света известно като Катинското клане. По време на Втората световна война съветски войници убиват над 22 хил. поляци - офицери и интелектуалци. Убийствата са извършени от служители на НКВД. 

През 1955г. министър-председателя на Обединеното кралство Уинстън Чърчил се оттегля от поста си по здравословни причини. Чърчил влиза в политиката през 1900г. Министър-председател от 1940 до 1945 и 1951-1955. Играе важна роля във Втората световна война. Популяризира знакът на победата V. Печели Нобелова награда за литература през 1953г.  

Навършват се 164 години от рождението на първият български владетел след Освобождението - княз Александър I Батенберг.


Александър I Батенберг