Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България. 

През 1804г. в катедралата Норт Дам Наполеон Бонапарт е коронован за император на Франция. Само година по-късно Наполеон удържа една от най-големите си военни победи в битката при Аустерлиц срещу обединената армия на Русия и Австрия.

 

През 1857г. руският император Александър II премахва крепостничеството. Така Русия става една от последните от големите страни, които премахват робството. Макар и крепостните селяни да са имали малко повече права обикновенния роб в останалите държави отдавна не е имало зависими селяни и граждани. По този повод ООН отбелязва световния ден напомнящ за премахването на робството.

През 1915г. геният Алберт Анщайн публикува знаменитата си Теория на относителността. 

През 1971г. е сформирана федерацията на Обединените арабски емирства. Днес е и националният празник на ОАЕ. 

През 1975г. кралят на Лаос абдикира и страната е обявена за народна република. 

През 1993г. считаният за най-голям наркобарон в света Пабло Ескобар е убит при спецакция на властите в Колумбия подпомагани от ЦРУ. След смъртта му Медилинският картел се разпада. Убийството на колумбийският барон е само ден след рожденния му ден.

Днес са родени една от най-известните оперни певици Мария Калас, италианският моден дизайнер и основател на марката Версаче - Джани Версаче. Българският княз и син на Симеон Сакскобурготски - Кардам, тенисистката Моника Селеш и певиците Бритни Спиърс и Нели Фуртадо.

На днешната дата умира испанският конкистадор Ернан Кортес.