През 1763г. Париж е подписан договор за приключването на Седемгодишната война. Войната започва от 1756г. до 1763г. Войната е спечелена от Британско-пруската коалиция. Вследствие на това Франция предава Нова Франция без Луизиана на Великобритания и признава британското върховенство в Бенгал. Испания предава Флорида на Великобритания. Франция предава Луизиана на Испания. Великобритания връща Куба и Филипините на Испания.

През 1879г. е открито Учредителното събрание в Търново. Това е първото българско Народно събрание след Освобождението. На него са взети важни решения, сред които преместване на столицата от Търново в София, както и приемането на новата конституция на България на 16 април същата година. 229 участват в събранието, което се провежда бившия турски конак в Търново. Събранието започва на 10 февруари и завършва на 16 април с приемането на конституцията.

През 1883г. в България влиза първият Закон за печата. В него има ограничения на пресата. С него се въвежда фигурата на главния редактор, който отговаря за написаното в изданието заедно с издателя. Съгласно член 17 на закона като престъпление чрез печата са определени  „неприлични изражения срещу Княза“. Наказанието е глоба или затвор за отговорния редактор или издателя и спиране на вестника.

През 1885г. в Пловдив е сформиран Български таен централен революционен комитет или БЦТРК. Първоначалната цел на комитета е извоюването на автономия на Македония (Западна Румелия), а в по-далечна перспектива, образуването на Балканска федерация. БТЦРК играе важна роля в организирането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В къщата на Иван Андонов се събират революционни дейци, които основават организация, наречена първоначално Таен македонски революционен комитет, който е преименуван през април на БТРЦК. За председател на Централния комитет в Пловдив е избран Захарий Стоянов.

През 1947г. в Париж е подписан Парижкият мирен договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция. Договорът е сравнително благоприятен за нашата страна, след като тимът е от губещата страна след края на Втората световна война. Наложени са репарации и е намалена войската, но не до такава степен като при Ньойския договор. Според много историци обаче този договор слага край на надеждата България да си върне Македония.

Днес своя 87-ми рожден ден празнува голямата българска актриса Татяна Лолова. Тя става първата актриса официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989. Известна е с комичните си роли. Изиграва безброй роли в киното, театър, телевизията и радиото.

Днес рожден празнува и големият плувец Марк Шпиц. Той печели седем златни олимпийски медала на Олимпиадата през 1972г. в Мюнхен. Постижението на Шпиц беше подобрено в Пекин през 2008, тогава Майкъл Фелпс спечели осем олимпийски медала.

През 1837г. е убит големият руски поет Александър Пушкин. Пушкин призована на дуел смятания за любовник на жена му – Жорж Дантес. По време на дуела и двамата са ранени, но Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно.