На днешната дата през 1805 г. по време на Наполеоновите войни се състои Битката при Трафалгар. В нея британската флота, ръководена от адмирал Хорацио Нелсън, побеждава обединените сили на френската и испанската флота близо до брега на Испания; така британската флота става безспорна сила до 20 век.

От страна на Великобритания загиват 449 души, а от страна на обединените сили падат 4480.

През 1907г. са открити първите известни останки от Хайделбергския човек при германския град Мауер, близо до Хайделберг

Мауер е германско селище и община в провинция Баден-Вюртемберг, на около 17 км от град Хайделберг. Мауер лежи в северната част на географския регион Крайхгау, в близост до планината Оденвалд.

Хайделбергският човек (Homo heidelbergensis) е изчезнал вид от род Човек. Известен е от фосилни находки в Европа, датирани отпреди 600 000 – 250 000 години. Предадената челюст на професор Ото Шьотензак от Хайделбергския университет, който пръв описва новия вид и дава името му. По-късно фосили от вида са открити в Араго (Франция), Петралона (Гърция) и други. Най-добре запазените находки са на възраст между 400 000 и 500 000 години.

Хайделбергският човек обитава Европа преди неандерталеца и е възможно да е негов пряк предшественик. Самият той вероятно произлиза директно от вида Homo antecessor, живял преди около 750 000 години. Изглежда двата вида произлизат от разпространения в Африка вид Homo ergaster, който има сходни морфологични характеристики. Хайделбергският човек се отличава от предшествениците си с по-голям размер на мозъчната кухина. Типичният обем на черепа му е 1100 – 1400 cm3, сходен със средните стойности за съвременния човек (1350 cm3). Средният ръст е 1,8 m и тялото му е по-мускулесто от това на Homo sapiens.

Хайделбергският човек използва характерните за ранния палеолит примитивни каменни сечива. Сравнително нови находки подсказват, че той може би е първият от рода Homo, който погребва мъртвите си, но това е само хипотеза. Според някои изследователи дори използва примитивен език. Не са открити форми на изкуство или по-сложни сечива, свързани с хайделбергския човек.

През 1912г. се състои Битката при Кърджали, в която българската армия побеждава османската. Така Кърджали с Източните Родопи са присъедини трайно към България. 

През 1994г. Северна Корея и САЩ подписват споразумение, което изисква от Северна Корея да спре разработката на ядрени оръжия и да позволи инспекции.

През 2008г. е открит официално Големият андронов ускорител. Той е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът – най-важната елементарна частица, предсказана теоретично от стандартния модел (СМ), но все още ненаблюдавана експериментално, а така също и да се търсят физически явления извън рамките на СМ. Планира се да се отдели внимание на изследването на свойствата на W и Z бозоните, на ядрените взаимодействия при свръхвисоки енергии и процесите на раждане и разпад на тежки кварки (b и t).

Роден е Алфред Нобел - създателят на Нобеловата награда. Той е шведски химик, инженер и предприемач, изобретил динамита. Той завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди.

Нобеловите награди се дават и до ден днешен всяка година в различни категории.