Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

Днес православната и католическата църква честват Св. Варвара -  християнска великомъченица,  починала през 305 или 306 г. В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт , които са нямали време да се покаят и причастят.

Варвара била родена в семейството на аристократ езичник. Тя била особено красива. Затова ревнивият ѝ баща я заключил в кула, далеч от похотливите очи на младежите. Докато била затворена, тя изучавала света и размишлявала за Бог. След като пораснала, баща ѝ и позволявал да излиза, за да си намери жених и да се омъжи. При едно от тези излизания се запознала с християни и приела Светото кръщене.

Научавайки, че дъщеря му е станала християнка, бащата нарежда да я бичуват. Със съгласието на управителя на града я осъжда на смърт.

Варвара бива обезглавена по нареждане на баща си. Поверието говори, че Божието възмездие настигнало и него, и управника, които били поразени от мълния. Тя е погребана от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата. В момента мощите ѝ почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.

В Полша смятат светицата за покровителка на миньорите. Затова днешният ден се чества като празник на миньора.

На днешната дата през 1908 година в София е открит първият киносалон в България. Той е и втори в Европа. Носи името "Модерен театър".

В местната преса се появява информация, че уморени столичани ще могат да си починат в него срещу около 40 стотинки. Залата е побирала 400 зрители.

Всъщност, импровизирани кина е имало и преди това, в покрайнините на столицата, или пък в провинцията. Първата кинопрожекция в страната се състои още през 1897 година в заведението на Марин Чолаков в Русе. Постепенно назрява нуждата и от сгради, пригодени за този тип забавление.

През 1914 г. със средства на "Модерен театър" е заснет първият български игрален филм "Българан е галант”. В главната роля влиза Васил Гендов. За съжаление, до нас не е стигнал оригиналът на филма, но е направен римейк.

Димитровската конституция

Конституцията на Народна република България е приета от 6-то Велико народно събрание през 1947 година. Свикването на Велико Народно събрание, което да промени формата на държавно управление и да внесе промени в действащата Конституция на Българското княжество от 1879 г., известна и като Търновската конституция, е стратегическа задача, обявена с Програмата на Отечествения фронт от 1942 г. След края на Втората световна война се провежда референдум дали да се премахне монархията и да се провъзгласи народната република. Резултатът е положителен и се пристъпва към свикването на Велико народно събрание.

На 4 декември 1947 г. с 364 гласа „за“ Конституцията е приета на трето четене. Влиза в сила с нейното публикуване в Държавен вестник на 6 декември.

На днешната дата през 1914 година е роден доайенът на родопската песен – Георги Чилингиров. Той е един от най-известните ни народни певци, прославили родопските песни и извън пределите на страната.

Произхожда от стария хайдушки род Чилингирови. Дядо му Гого Чилингир е бил съратник на хайдутите, а баща му става хайдутин в балкана и се сражава с турците.

Георги Научава народните песни от своя баща Никола. След това започва да учи песни по време на сватби и събори, от хората, които ги пеят. Някои от тях знае от майка си. Така Георги Чилингиров успява да запомни около 700 песни.

Открит е от Асен Диамандиев и Георги Бояджиев по време на участие в Пловдив. Първите записи прави в Радио „София” и Радио „Пловдив”. Следват многобройни участия из цялата страна.

От 1948 година участва в Ансамбъла за народни песни при ОНС Пловдив до неговото закриване.

Изнася повече от  10 000 концерта в СССР, Чехословакия, Румъния, Полша, Унгария, ГДР и ФРГ.

Георги Чилингиров е първият народен певец, записал популярните песни „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Рожден ден на 4 декември празнуват рапърът Джей Зи, моделът Тайра Банкс, футболистите Васил Камбуров и Любомир Виденов, актрисата Десислава Бакърджиева, журналистът Руслан Йорданов и други.