През 1054г. в Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим, което се смята за началото на Източна-западната схизма. Разделят на източна православна и западно православна църкви. Двете църкви и до ден днешен със седалища в Рим и Истанбул - тогава Константинопол. В момента в Рим се намира римокатолическата църква, на която начело е папа, а в Истанбул е вселенският патриарх, който е глава на Православната църква. 

През 1604г. е открит най-големият руски остров Сахалин и 23-и по големина в света.Руският казак първопроходец Иван Москвитин открива северозападното крайбрежие на острова. Три години по-късно, на днешната дата, холандският мореплавател Мартин Геритсон де Фриз открива югоизточното и част от източното му крайбрежие.

На няколко пъти част от острова попада във владение на Япония. В продължение на 5 години през 20-те на миналия век е окупиран от японците. През 1890 година островът е посетен от Антон Чехов, който създава интересни пътеписи за него. 

Сахалин предлага интересни преживявания на посетителите си - красива природа, планини, обсипани с кехлибар брегове и различни приключения. Интересна дестинация е и главният му град Южно-Сахалинск. Сред по-интересните забележителности са Площадът на победата, катедралата "Рождество Христово" и Военният музей.

 

През 1661г. са пуснати в обращение първите банкноти от шведската банка в Стокхолм през 1661 година. За пръв път в историята банкноти са били използвани в Китай през VІІ век. Употребата на печатани банкноти става популярна едва през 18 век.

На 1 август през 1885 г. в Санкт Петербург, столица на Руската империя по това време, е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева.

През 1790 г. Конгресът на САЩ определя град Вашингтон, окръг Колумбия за постоянна столица на страната. И до днес Вашингтон е столицата на САЩ, въпреки че това не е най-големият град в САЩ. Вашингтон е едва на 23-о място по население от градовете в САЩ. 

През 1937г. близо до Ваймар е открит концентрационният лагер Бухенвалд създаден от нацистите. През него са преминали 240 000 души, а поне 56 000 са намерили смъртта си. 

Отначало в него са затваряни престъпници, комунисти, социалдемократи и други. По-късно основен контингент стават евреи, военнопленници, цигани и затворници. 

Три години след отварянето му се изгражда и първият крематориум. Много от затворниците биват ликвидирани в газовите камери в близкия град Бернбург. С други се извършват медицински експерименти.

Бухенвалд е освободен от американската армия на 11 април 1 945 година. По това време в него има около 20 000 лагеристи. Голяма част от останалите са евакуирани няколко дни по-рано. 

 

През 1969 година е изстрелян първият пилотиран космически кораб, който достига и каца на Луната. Четири дни по-късно Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на естествения спътник на Земята. 

 

През 1979г. иракският президент Ахмед Хасан ал Бакр подава оставка и на власт идва Саддам Хюсейн. Диктаторът управлява Ирак до 2003г., когато е свален от власт, а по-късно е арестуван и екзекутиран. 

През 1990 г. е открит последният естествен спътник на Сатурн – Пан. Той е открит при анализ на снимки заснети от Вояджър 2.

Навършват се 75 години от рождението на българската певица Паша Христова. Рожден празнуват актьорът Уил Фарел и футболистът Гарет Бейл.


Паша Христова