Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На 19 декември 1879 година е подписан Мемоарът на българи от Македония. Той представлява обръщение на 102 македонски българи към Великите сили, с което се иска създаване на един вилает от всички македонски епархии, населени с българи.

В него се очертава тежкото положение и липсата на сигурност на християните в Македония, грабежите, убийствата, насилията от страна на мюсюлманите, които са толерирани от държавата и оставяни свободно да се разхождат въоръжени до зъби. Иска се изработване на специални правилници от комисия, в която широко да е представено местното население.

Великите сили трябва да направят необходимите постъпки за създаване от всички епархии и кази в Македония, населявани в мнозинството си от българи – а именно Дебър, Охрид, Костур, Лерин, Битоля, Воден, Мелник, Сяр, Драма, Дойран, Велес, Скопие,  Джумая, Щип и прочее – на един вилает.

През 1972 година на Земята се завръща последната пилотирана мисия до Луната. Това се случва с кацането на Аполо 17 на Земята. Последните хора, стъпили на естествения ни спътник са Харисън Шмит и Юджийн Сърнън. Пилотът Роналд Еванс остава сам на окололунна орбита в основния блок на Аполо за повече от три дни. По време на полета извършва и две космически разходки. 

До този момент е имало 11 пилотирани мисии до Луната, от които 6 са кацнали на повърността. 12 са астронавтите, стъпили на повърхността ѝ.

Всъщност, НАСА била планирала още три мисии до Луната. Те обаче така и не се състояли. Отмяната на трите полета става с решение на Конгреса на САЩ, продиктувано от непропорционалното нарастване на разходите по лунната програма.

Като развитие на лунната програма, НАСА планира създаването на голяма орбитална станция със сменяеми екипажи. Тази идея е блестящо реализирана в космическата програма Скайлаб. През 1973 – 1974 г. три екипажа работят на станцията и поставят рекорди по продължителност на космическия полет, които са подобрени след повече от четири години. Въпреки тези големи успехи програмата е прекратена поради твърде високата цена на ракетата-носител.

През 1974 година на пазара се появява първият персонален компютър - Алтаир 8800. Той е изработен от Хенри Едуард Робъртс от американската компания Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS). 

Машината разполага с 256 байта компютърна памет. Компютърът се купува чрез поръчка по пощата, а създателите му първоначално се надяват да продадат няколкостотин комплекта, предназначени за ентусиасти, но са напълно изненадани от предизвикания интерес. Обяснение може да се търси в цената на комплекта от около 400 долара, като само микропроцесорът струва 360.

Само за един месец продажбите са хиляди. Смята се, че Altair запалва искрата, породила микрокомпютърната революция през следващите няколко години.

На днешната дата през 2001 година се състои и премиерата на филма Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена. Филмът печели 4 Оскара и признанието и на критиците, и на феновете. Той печели над $870 милиона долара по света и се нарежда на второ място в класацията за най-успешните филми през 2001 в САЩ и света. Днес той е на 15 място в класацията за най-успешни филми на всички времена.

Рожден ден на 19 декември празнуват щангистът Гълъбин Боевски, рапърът Ицо Хазарта, композиторът Мартин Георгиев, футболистът Георги Калайджиев, футболистите Георги Калайджиев и Димо Бакалов и други.